Baro Başkanlığı Açıklaması 'Normal Yargılama Süreçleri Başlıyor'

Adli tatilin sona ermesinin ardından Baro Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada normal yargılama süreçlerinin başladığını belirtti.

Yapılan açıklamada, “Nöbetçi hakim ve savcıların görev yaptığı adli tatil süreci sona ermiştir. Bugünden itibaren yeniden normal yargılama işlemleri, duruşmalar yapılmaya başlanacaktır.” denildi.

Baro başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Her adli yıl başlangıcında dileğimiz hak edenin hak ettiğini aldığı adalet dolu yeni bir yıl geçirmektir. Bu yıl da dileğimizi daha güçlü şekilde tekrarlıyoruz. Zira ülkemizin içinde bulunduğu süreçte yargının önemi bir kez daha tecrübe edilmiştir. Temel hak ve özgürlüklerin korunması konusunda “yargı organı” merkezi öneme sahiptir. Yani Adalet mülkün temelidir. Bağımsız ve tarafsız yargı, bir devletin temel direğidir. Bu direk çökerse herkes altında kalır. Yargı bağımsızlığı ilkesi yargıçlara tanınmış bir ayrıcalık değil, onların adalete uygun, özgürce karar verebilmelerini sağlamanın aracıdır. Tarafsızlık ise, siyasi sempati ve ideolojik eğilimler ve her türlü etkiden uzaklaşarak davranabilme anlamına gelir. Kamu adına yapılan soruşturmalarda, Türk milleti adına verilen mahkeme kararlarında adil ve tarafsız davranılması, herkesin adalete güvenmesini sağlayacaktır. Türk milleti adına karar veren yargıçlar millete, hukuka, vicdanlarına ve en önemlisi tarihe karşı sorumlu olduklarını unutmadan karar vermelidir. Temel hak ve özgürlüklerin korunması ve güvence altına alınmasını öngören hukuk devletinin en önemli kurumlarından birisi ’adil yargılanma hakkı’dır. Bu hakkın uygulanması, korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi; bağımsız mahkemelerin, tarafsız ve donanımlı yargıçların, insan haklarına saygılı, sanığın aleyhine olduğu kadar lehine olan delilleri de toplamak suretiyle gerçeğin ortaya çıkmasına, adaletin gerçekleşmesine katkı yapacak bilgili ve sorumlu Savcıların ve yine bilgili, sorumlu, cesur ve bağımsız Avukatların varlığına bağlıdır.Bu nedenle Avukatı ve Avukatlık mesleğini bağımsız, özgür kılmak, yargılama sürecinde etkili ve işlevsel yapmak adil yargılanma ilkesi açısından hayati değer taşımaktadır. Yaşanan 15 temmuz kalkışması sonrası açılan soruşturmalar devam etmektedir. Tamamlanan soruşturmalar ardından kovuşturma aşaması yani yargılama aşaması başlayacaktır. Bu aşamalarda şüphesiz ki yargının üç kurucu unsuru olan hakimler, savcılar ve avukatlara büyük görev düşmektedir. Soruşturma ve kovuşturmada yani yargılama faaliyeti sırasında görev yapan avukatların yaptıkları işin kamu görevi olduğu unutulmamalı, şüpheli veya sanıkla avukat eş tutulmamalıdır.”
Kaynak: İHA