'Açık Cezaevleri Ve İş Yurtları Birer Fabrikaya Dönüştü'

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen 'Ürün ve El Sanatları Fuarı' Elazığ'da açıldı Adalet Bakan Yardımcısı Uçar: 'Amaç ıslah etmekse AK Parti iktidarları döneminde hem fiziki koşullar hem de hak ve özgürlük noktasındaki standartlarda çok büyük mesafeler aldık. Ama çok daha önemlisi açık cezaevleri ve iş yurtlarımız birer açık fabrikaya, birer üretim üssüne dönüştü'

Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, 'Amaç ıslah etmekse AK Parti iktidarları döneminde hem fiziki koşullar hem de hak ve özgürlük noktasındaki standartlarda çok büyük mesafeler aldık. Ama çok daha önemlisi açık cezaevleri ve iş yurtlarımız birer açık fabrikaya, birer üretim üssüne dönüştü.' dedi.

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen 'Ürün ve El Sanatları Fuarı' Elazığ'da açıldı.

Ahmet Aytar Meydanı'nda düzenlenen fuarın açılış töreninde konuşan Uçar, Anadolu coğrafyasında yaşamanın bir bedeli olduğunu, bu toprakların vatan olarak kabul edildiği günden bu yana şehitler verildiğini ve onlar sayesinde insanların bu topraklarda özgürce yaşayabildiğini söyledi.

Uçar, Türk milletinin asaletine dikkati çekerek, bu kadar iç ve dış saldırıya maruz kalıp da birliğini, beraberliğini muhafaza eden ve en kritik anda dahi dik durabilen, mücadelesini sürdüren başka bir milletin olmadığını dile getirdi.

- 'Cezaevleri ve iş yurtları üretim üssüne dönüştü'

'Bakanlık olarak bir taraftan adalet sistemini işletirken bir taraftan da cezaevlerinde adaletin tecellisi neticesinde hükümlü olarak kaderini yaşayan insanları sadece dört duvar arasında cezasını çektirerek bırakmıyoruz.' diyen Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Amaç ıslah etmekse AK Parti iktidarları döneminde hem fiziki koşullar hem de hak ve özgürlük noktasındaki standartlarda çok büyük mesafeler aldık. Ama çok daha önemlisi açık cezaevleri ve iş yurtlarımız birer açık fabrikaya, birer üretim üssüne dönüştü. Şu anda aslında Türkiye'de birçok vatandaşımız bunun farkında değil. Hakikaten artık yurtlarımız Türkiye'de üretime büyük katkı veriyor. Her geçen gün de bu potansiyelini geliştiriyor.'

Uçar, cezaevlerinde kalanların insanca, hak ve özgürlükleri dikkate alınarak, sükunetle cezalarını çektiğini dile getirerek, cezalarını çekip dışarıya çıkanların iş sahibi, meslek sahibi olması için fedakarca çalışan bir ekipleri olduğunu kaydetti.

Bunun bir ekip başarısı olduğunu vurgulayan Uçar,bu çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

- Hükümlü ve tutuklularla birebir görüşme

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da ceza infaz alanında son 15 yıldır gittikçe artan şekilde çağın gereklerine uygun kişileri topluma kazandırmaya yönelen bir yaklaşım ve anlayış ortaya konulduğunu belirtti.

Yıldırım, bu yaklaşım çerçevesinde kurumlarında çok sayıda kişinin ilköğretimden yüksek lisans ve doktoraya kadar eğitim ve öğretimden yararlanmasının temin edildiğini dile getirerek, geçen yıl bu sayının 46 bin 612 olduğunu aktardı.

Bir sebeple ceza infaz kurumlarına gelen hükümlü ve tutukluların suç işlemelerine neden olan psiko-sosyal faktörleri tespit etmek ve bunlara uygun bilimsel müdahalelerde bulunmak amacı ile uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanları tarafından çalışmalar yürütüldüğüne işaret eden Yıldırım, bu kapsamda yapılan bireysel görüşme sayısının geçen yıl itibarıyla 314 bin 436 olduğunu açıkladı.

Yıldırım, bu faaliyetle kurumlarının aynı zamanda bir eğitim kurumu ve bir rehabilitasyon merkezi haline geldiğini sözlerine ekledi.

Törende daha sonra Vali Murat Zorluoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekili Ömer Serdar, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Habib Kormaz birer konuşma yaptı.

Bakan yardımcısı Uçar ve beraberindekiler açılışın ardından stantları gezerek, ürünlerle ilgili bilgi aldı.

Fuar, 8 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.
Kaynak: AA