'65. Hükümetin İlk Yüz Günü'

Başbakan Yıldırım: (1) 'Danıştay ve Yargıtayın gelişmiş ülkelerdeki örneklerine benzer şekilde üye sayılarında ve daire sayılarında azaltmaya gittik. Bunun bir sebebi de istinaf mahkemeleri kurulunca artık böyle çok hantal, geniş bir yapıya ihtiyaç kalmamasıydı. Bu aynı zamanda da bir tasarruftur. Kamuda tasarruf diye yola çıktık, hem işlerin hızlanması hem de bu alanda daha hızlı sonuç alınması için bu düzenlemeleri yaptık' 'Adaletin gecikmeden tecelli etmesi için bölge idare mahkemelerini veya diğer adıyla istinaf mahkemelerini faaliyete geçirdik. 20 Temmuz itibarıyla çalışmaya başladı. Burada neyi murat ediyoruz, davalar çok uzun yıllar sürüyor, Yargıtaya, Danıştaya gidiyor, orada da dosyalar birikiyor, vatandaş artık umudunu kesiyor, geciken adalet adalet olmuyor'

Başbakan Binali Yıldırım, Danıştay ve Yargıtayın gelişmiş ülkelerdeki örneklerine benzer şekilde üye sayılarında ve daire sayılarında azaltmaya gidildiğini belirterek, 'Bunun bir sebebi de istinaf mahkemeleri kurulunca artık böyle çok hantal, geniş bir yapıya ihtiyaç kalmamasıydı. Bu aynı zamanda da bir tasarruftur, kamuda tasarruf diye yola çıktık, hem işlerin hızlanması hem de bu alanda daha hızlı sonuç alınması için bu düzenlemeleri yaptık.' dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen '65. Hükümeti̇n İlk Yüz Günü' değerlendirme toplantısında, icraatları hakkında bilgi verdi, tüm bakanlıkların çalışmalarını paylaştı.

'Geciken adalet adalet değildir.' algısının, adalet sisteminin önünde en büyük sorun olduğunu belirten Yıldırım, adaletin gecikmeden tecelli etmesi için bölge idare mahkemelerini veya diğer adıyla istinaf mahkemelerini faaliyete geçirdiklerini hatırlattı.

Bu mahkemelerin 20 Temmuz itibarıyla çalışmaya başladığını belirten Yıldırdım, 'Burada neyi murat ediyoruz, davalar çok uzun yıllar sürüyor, Yargıtaya, Danıştay,a gidiyor orada da dosyalar birikiyor, vatandaş artık umudunu kesiyor, geciken adalet adalet olmuyor.' diye konuştu.

Belirli suçlar ve belirli parasal miktarlara kadar olan davaların ilk mahkemeden sonra istinaf mahkemesine geleceğini ve işin orada biteceğini, Yargıtaya, Danıştaya gitmeyeceğini anlatan Yıldırım, 'Yıllardan beri beklenen bir şeydi ve böylece Danıştay, Yargıtay da artık biraz daha içtihada yönelik ve çok büyük ölçekli davalara bakma durumunda kalacak.' ifadesini kullandı.

Yıldırım, üst yargıda da yeniden yapılandırmaya gittiklerini söyleyerek, 'Özellikle Danıştay ve Yargıtayın gelişmiş ülkelerdeki örneklerine benzer şekilde üye sayılarında ve daire sayılarında azaltmaya gittik. Bunun bir sebebi de istinaf mahkemeleri kurulunca artık böyle çok hantal, geniş bir yapıya ihtiyaç kalmamasıydı. Bu aynı zamanda da bir tasarruftur, kamuda tasarruf diye yola çıktık, hem işlerin hızlanması hem de bu alanda daha hızlı sonuç alınması için bu düzenlemeleri yaptık.' değerlendirmesinde bulundu.

15 Temmuz sonrasında, darbe girişimine iştirak edenlerin gözaltına alındığını, tutuklama kararlarının verildiğini ve yargılamalarının önümüzdeki dönemde devam edileceğini hatırlatan Yıldırım, '1 Temmuz 2016 tarihinden daha önce mahkemelerde hüküm giymiş, cezaevlerinde bulunan, cezalarını çekmiş, tahliyelerine 1 yıl kalanlar zaten şartlı olarak çıkarılıyordu. İyi halleri devam edenlerin 1 yıl yerine 2 yıl kala bırakılmasını öngören bir düzenleme yapıldı ve bu uygulamaya girdi.' bilgisini paylaştı.

Yıldırım'ın, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a kaç mahkumun tahliye olduğunu sorması üzerine Bakan Bozdağ, dün akşam itibarıyla 33 bin 838 hükümlünün cezaevlerinden tahliye edildiğini bildirdi.

Başbakan Yıldırım, tahliye olan kişilerin bir yanlış yapması halinde haklarını kaybedeceklerini söylemesi üzerine Bozdağ, 'Bu uygulama cezanın dışarıda infazını öngörüyor. Tahliye edilenler denetimli serbestlik yöntemiyle, cezaları o şartla tahliyeye kalan 2 yıllık süre içerisinde devam edecek.' dedi.

Yıldırım'ın, 'Yani gözünüz onların üzerinde olacak.' şeklindeki ifadesi üzerine ise Bozdağ, 'Bir suç işlediğinde bu şartla tahliye hali yanmış olacak.' karşılığını verdi. Başbakan Yıldırım da 'Bu da bu tip haklardan yararlananlara bir uyarı niteliğinde, söylemekte yarar var.' ifadesini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çalışmaları hakkında da bilgi veren Yıldırım, yeni bakan Mehmet Müezzinoğlu'na hayırlı olsun dileklerini iletti.

Çalışma ve sosyal güvenlik alanında 100 gün içerisinde ciddi reformlar yaptıklarını dile getiren Yıldırım, 'İş sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu az tehlikeli işlerde 50 işçi ve daha az çalıştıran yerlerde 1 yıl süreyle ertelendi, yeniden gözden geçirilecek, kamu ve özel hepsi dahil.' diye konuştu.

- Turkuaz Kart uygulaması

Turkuaz Kart uygulamasının beyin göçünü geri getirmeye yönelik yeni bir uygulama olduğunu anlatan Yıldırım, bunun yurt dışında, gerek Türk gerek yabancı uyruklu beyinlerin, yani Türkiye'ye katma değer sağlayacak bilim insanlarının Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir teşvik unsuru olarak getirildiğini anımsattı.

Konuya ilişkin Bakan Müezzinoğlu ise 'Finansman açısından, yatırım açısından belirli miktarın üzerinde yatırım getiren, stratejik alanlarda ve belirli miktarın üzerinde yatırım yapanlara da bu Turkuaz Kart verilecek.' ifadelerini kullandı

Başbakan Yıldırım, buradaki ana amacın Türkiye'de yatırım yapmayı, üretimi ve böylece daha çok istihdamı teşvik etmek olduğunu söyledi.

Fabrikaların işçi alırken eleman yetiştirme konusunda yaptıkları harcamalara ilişkin çalışma yaptıklarını anlatan Yıldırım, bu doğrultuda fabrikaların yeni işe aldığı elemanların bir yıllık ücretlerinin devlet tarafından karşılanmaya başlandığını söyledi. Yıldırım, 'İş verene yük gelmiyor, aynı zamanda da işe giren meslek öğreniyor ve ondan sonra da tam kapasite çalışmaya devam ediyor. Bu şekilde ilave, 100 gün içinde, 205 bin vatandaşımıza iş sağlamış olduk.' dedi.

Er ve erbaşların sağlık hizmetinden istifade etmelerine yönelik düzenleme yapıldığını anlatan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimindeki şehit ve gazilere kanunen bu unvanların verilmesi ile bölücü terörle mücadeledeki, vatan savunmasındaki bütün şehit yakınlarına aynı hakların sağlanması imkanını getirdiklerini söyledi.

(Sürecek)

Kaynak: AA