'65. Hükümet'i̇n İlk Yüz Günü'

Başbakan Yıldırım: (4) 'Artık Rusya'yla, İsrail'le ilişkileri normalleştirdik. Şimdi inşallah diğer ülkeler Mısır'la, Suriye ile de kısa sürede ilişkileri normalleştirmek için Türkiye ciddi bir atağa geçti. Diğer ülkelerle de bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz' 'Devlet Tiyatroları önümüzdeki sezonda tamamen Türk sanatçı ve yazarların eserleriyle sahne açacak. Bu çok önemli bir gelişme' 'Bu sene milli eğitimde yeni bir uygulamaya gittik. O yeni uygulama sözleşmeli öğretmenlik' 'İlk etapta 15 bin sözleşmeli öğretmen işbaşı yapacak. Bunlar baştan nereye gideceğini biliyor. Öyle kurayla, gönülsüz, mecburi gitmek yerine, isteyerek, bilerek, heyecanla gidip çalışmalarına başlayacak'

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ve İsrail'le ilişkileri normalleştirdiklerini belirterek, 'Şimdi inşallah diğer ülkeler Mısır'la, Suriye ile de kısa sürede ilişkileri normalleştirmek için Türkiye ciddi bir atağa geçti. Diğer ülkelerle de bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.' dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen '65. Hükümet'i̇n İlk Yüz Günü' değerlendi̇rme toplantısında çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Turizme kötü başladıklarını ifade eden Yıldırım, 'Rusya ile ilişkilerimiz maalesef iyi değildi. Artık Rusya'yla, İsrail'le ilişkileri normalleştirdik. Şimdi inşallah diğer ülkeler Mısır'la, Suriye ile de kısa sürede ilişkileri normalleştirmek için Türkiye ciddi bir atağa geçti. Diğer ülkelerle de bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.' diye konuştu.

Dış politika prensiplerinin 'dostlukları artırmak, düşmanlıkları azaltmak' üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

'Bunun gereğini de adım adım yapıyoruz, yapmak zorundayız. Çünkü Türkiye bölgedeki herkesin umut bağladığı bir ülkedir. Türkiye'deki güven ve istikrar bozulursa bölgenin değil, dünyanın dengesi değişir. Bunun nelere mal olacağını 15 Temmuz gecesi hep beraber milletimiz yaşadı. Allah'tan millet ülkesine sahip çıktı, geleceğine sahip çıktı. Bütün aziz milletimize o gece ortaya koyduğu büyük kahramanlıktan dolayı şükranlarımızı, teşekkürlerimizi sunuyoruz. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyoruz.'

Turizmde işlerin yavaş yavaş toparlandığını belirten Yıldırım, bu alandaki verilerde artış yaşandığına işaret etti.

Yıldırım, iç turizmde ciddi anlamda canlanma yaşandığına dikkati çekerek, dışardan gelen misafirler için uçak şirketlerine verilen destekleri yıl sonuna kadar uzatacaklarını bildirdi.

UNESCO'nun önemli bir toplantısının İstanbul'da gerçekleştirildiğini anımsatan Yıldırım, tarihi ve kültürel miraslar anlamında Türkiye'den listeye alınan eser sayısının 16'ya çıktığını vurguladı.

Devlet Tiyatrolarının önümüzdeki sezonda tamamen Türk sanatçı ve yazarların eserleriyle sahne açacağını bildiren Yıldırım, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

- 'Milli eğitimde yeni bir uygulamaya gidiyoruz'

Yıldırım, 19 Eylül'de ilk ders zilinin çalacağını belirterek, 'Örgün, yaygın 19 milyon öğrenci ders başı yapacak. Allah zihin açıklığı versin. İyi bir eğitim öğretim yılı geçirmelerini Mevlamdan niyaz ediyorum. Çocuklarımıza başarılar diliyorum.' dedi.

Bu sene milli eğitimde yeni bir uygulamaya gittiklerine dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

'O yeni uygulama sözleşme öğretmenlik... İlk etapta 15 bin sözleşmeli öğretmen işbaşı yapacak. Bunlar baştan nereye gideceğini biliyor. Hangi şartlarda görev yapacağını biliyor. Öyle kurayla, gönülsüz, mecburi gitmek yerine, isteyerek, bilerek, heyecanla gidip çalışmalarına başlayacaklar. Bu bağlamda Doğu ve Güneydoğu'da maalesef terör örgütünün baskısı veya terör örgütüyle bir şekilde ilişkiye girmiş öğretmenleri de değiştiriyoruz. Buna karar aldık. Bu 14 bin civarında öğretmeni, maalesef oradan başka yerlere almak mecburiyeti var. Bunlar eğitim yerine, terör örgütünün amaçlarına hizmet eder bir noktaya gelmişler. Bunu da bu şekilde halledeceğiz.'

Başbakan Yıldırım, söz konusu 100 gün içerisinde 5 yeni üniversite kurduklarını anımsatarak, 'Ayrıca 498 engelli öğretmen ataması yaptık. 500 lazımdı ancak 498 müracaat çıktı, yani bütün müracaatlar atandı. 10 bin 291 yeni derslik hizmete giriyor. Böylece okul sayımız 60 bini geçmiş oluyor. Ayrıca 7 bin 800 tane de özel okul bunun içinde var. Neredeyse özel okul miktarı yüzde 14'e erişmiş durumda. Bir güzel uygulamamız organize sanayi bölgeleri (OSB) içinde meslek okulları vardı. Şimdi artık bu meslek okulları OSB dışında da açılsa, aynı haklardan yararlanacak.' diye konuştu.

- Çıraklık eğitimi

Çıraklık eğitiminde yeni bir yönteme geçtiklerinin altını çizen Yıldırım, konuya ilişkin detayları paylaşması üzerine sözü Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a verdi.

Bakan Yılmaz da çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına aldıklarını belirterek, 'Bu gerçekten çalışma hayatıyla, eğitimle iş yeri arasındaki uyumu sağlamak için çok önemlidir.' değerlendirmesinde bulundu.

Bu kapsamda öğrencilere belirli miktarlarda destekleme yapılacağına işaret eden Yılmaz, 'Buraya giden öğrencilerimiz iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olacak. Mezun olan öğrencilere 'Teknisyen' unvanı vereceğiz. İsteyenler üniversitelere devam edip, 'Mühendis' unvanı da alabilecekler.' dedi.

(Sürecek)
Kaynak: AA