2. Dünya Göçebe Oyunları Başlıyor

Kırgızistan'ın tatil merkezi ÇolponAta kentinde düzenlenecek organizasyonun açılışı yarın akşam yapılacak.

Kırgızistan'ın Issık Göl bölgesindeki tatil merkezi Çolpon-Ata kentinde düzenlenecek 2. Dünya Göçebe Oyunları'nın açılışı yarın akşam yapılacak.

Kırgızistan'ın ev sahipliği yapacağı organizasyonun düzenleneceği başkent Bişkek'e 260 kilometre uzaklıkta Çolpon-Ata'daki yeni yapılan 10 bin kişi kapasiteli hipodrom, altyapı, çevre düzenlemesi, yol, spor salonu ile ilgili hazırlıklar tamamlandı.

Çeşitli oyunlarla kendilerine has ve zengin kültürlerini, gelenek ve becerilerini tanıtmayı amaçlayan 2. Dünya Göçebe Oyunları, 'Birlikte güç, ruhta güç.' sloganıyla düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in açılışını yapacağı oyunlara, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, ABD'li ünlü oyuncu ve yönetmen Steven Seagal, uluslararası ve bölgesel örgütlerin, kurum ve kuruluşların yetkilileri, yerli ve yabancı davetliler, diplomatlar ve vatandaşlar katılacak.

Oyunlara, ev sahibi Kırgızistan ile beraber, Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Tacikistan, Türkmenistan, Moğolistan, Çin, Rusya Federasyonu'na bağlı Başkurtlar, Karaçaylar, Çelyabinsk ve Sverdlovsk Bölgeleri, Arjantin, Ermenistan, Brezilya, İsrail, Hindistan, Endonezya, Pakistan, Peru, Polonya, Guatemala, İtalya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Ukrayna, Sri Lanka, Estonya, Slovakya, Ekvador ve ABD'den sporcu grupları ile heyetlerin katılması bekleniyor.

Organizatörler görkemli bir açılış töreni vaat ederken, dev ekranların kurulduğu sahadaki açılışta, yerli ve yabancı yaklaşık 2 bin 500 oyuncu yer alacak. Kırgız atlılar, oyunlar ve gösterilerin sunulacağı oyunlarda, dünyaca ünlü Türkmen atları akrobatlarla hünerlerini sergileyecek.

Açılışta, oyunlara katılan ülkenin bayrakları, sporcuları ve heyetleri tarafından sahaya getirilecek.

Girişlerin ücretli olduğu hipodromdaki açılış ve kapanış törenlerinde bir çok ünlü yerli ve yabancı sanatçı da konser verecek. Girişlerin ücretsiz olacağı müsabakalar ise, 4-8 Eylül tarihlerinde Çolpon-Ata kasabasının merkezindeki hipodromda, yanındaki Gazprom Beden Eğitimi Spor Kompleksi'nde, kente 20 kilometre uzaklıkta bulunan Issık Göl-Avrora Sanatoryumu'nda yapılacak.

- Dünya Göçebe Oyunları Etno Festivali

Anadolu Ajansının da sponsoru olduğu Dünya Göçebe Oyunları Etno Festivali ise onlarca çadırın kurulduğu merkeze 40 kilometre uzaklıktaki Kırçın adlı yaylada 4 Eylül Pazar günü resmi törenle başlayacak.

Göçebe kültürünün canlandırılacağı Kırçın yaylasında, birbirinden ilginç oyunlar ve yarışmalar, müzik ve dans ekipleri, ses sanatçıları, aşık atışmaları, Manas Destanı dinletisi, sergileri, tiyatro gösterileri ve Kırgız mutfağı görülebilecek.

Eski İpek Yolu güzergahını kullanarak Çin'den yola çıkan ve şu anda Issık bölgesinde bulunan 54 deve, 10 atlı ve at arabalarından oluşan Çin kervanı Kırgız yaylasını ziyaret edecek.

Oyunların açılış ve kapanış töreni ve müsabakalar, birçok ulusal ve uluslararası televizyon kanalı tarafından naklen yayınlanacak. Yaklaşık 500 yerli ve yabancı basın mensubunun akredite olduğu organizasyondaki etkinlikleri 35 ülkeden 350 yabancı basın mensubu takip edecek. Oyunları yaklaşık 500 milyon kişinin televizyondan izlemesi bekleniyor.

2. Dünya Göçebe Oyunları'nda, ordo (aşık oyunu), kökbörü (oğlak kapmaca), Kırgız milli güreşi, Kazak milli güreşi, Türkiye milli güreşi, Türkmenistan milli güreşi, Azerbaycan milli güreşi, Kırgız alış güreşi, cirit ve bıçak oyunu, kunan cabış (uzun mesafeli at koşusu), salburun (avcılık), ok atışı, çubuk çekme, er-eniş (at sırtında güreş), mangala, dokuz korgol (dokuz taş kumalak oyunu) yarışmaları düzenlenecek.

2. Dünya Göçebe Oyunları'nda yapılacak geleneksel yarışmalara, 23 dalda dünyanın 53 ülkesinden yaklaşık 1000 sporcu katılacak. Türkiye ise, 70 sporcu ve hakemle oyunlarda yer alacak.

Oyunlarda toplam 387 madalya (111 altın, 111 gümüş ve 165 bronz) dağıtılacak.

Sporculara en fazla madalya güreş, Azerbaycan, Türk, Kazak ve Kırgız güreşleri, mas güreşi, oğlak kapmaca, cirit, aşık, mangala ve dokuz taş Kırgız zeka oyunda dağıtılacak.

Oyunların ana sponsorluğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı Dünya Geleneksel Spor Dalları Konfederasyonu, Türk Hava Yolları ve Kırgızistan devlet cep operatörü MEGAKOM ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının da aralarında bulunduğu 9 kurum ve şirket üstlendi.

Anadolu Ajansı ayrıca, 2. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında Kırçın yaylasında düzenlenecek Etno Festivali'nin de sponsoru oldu.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) üyeleri Kırgızistan, Kazakistan, Türkiye ve Azerbaycan cumhurbaşkanları, 2012 yılında Bişkek’teki Türk Konseyi Zirvesi’nde, Dünya Göçebe Oyunları’nın Kırgızistan’da yapılmasına ilişkin karar almıştı. Kırgızistan Hükümeti de, oyunların Çolpon-Ata kentinde düzenlenmesine karar vermiş, bunun üzerine 1. Dünya Göçebe Oyunları Çolpon-Ata kentinde Eylül 2014’te 10 spor dalda 19 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilmişti.
Kaynak: AA