UEDAŞ, Yeni Yapılan Tüm Elektrik Nakil Hatlarına 'Kuşları Koruma' Zorunluluğu Getirdi

Türkiye’nin kuş cenneti Manyası’nda içinde bulunduğu Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Yalova’nın elektrik dağıtımını üstlenen UEDAŞ, doğaya ve çevreye olan saygı çerçevesinde 2016 yılı itibarıyla yapılacak olan tüm enerji nakil hatlarına askı tipi izolatör yapma zorunluluğu getirdi.

UEDAŞ, Yeni Yapılan Tüm Elektrik Nakil Hatlarına 'Kuşları Koruma' Zorunluluğu Getirdi
Güney Marmara’da 2.7 milyonu aşkın müşterisiyle Türkiye’nin en büyük dördüncü elektrik dağıtım şirketi konumunda olan UEDAŞ, elektrik tellerini mesken tutan göçmen kuşların güzergahlarında bulunan elektrik hatlarını yalıtkan malzeme ile kaplayarak kuş çarpılmalarını önemli oranda önledi. Aynı zamanda direk ve trafoların üzerine Leylek Yuva Platformları kurarak sevimli misafirlerine ev sahipliği yapan firma, aynı zamanda kuş kazaları sonucu oluşan elektrik kesintilerini de azalttı.

Leyleklere özel platform yuva

Sosyal sorumlulukların bilicinde olduğu kadar doğaya sevgi ve saygısından da taviz vermeyen UEDAŞ, çalışmalarını da bu bilinçle sürdürüyor. Konuyla ilgili bilgi veren UEDAŞ Genel Müdürü Mesut Efe, “Her yıl elektrik çarpması sonucu ciddi kayıplar yaşanan ve sayıları giderek azalan leylek neslinin korunması için, hizmet bölgemizdeki elektrik tellerine yalıtım yaparak leyleklerin göç güzergahları üzerinde bulunan elektrik direklerine özel yuvalar monte ediyoruz. Sevimli misafirlerimizi korumak amacıyla yapılan bu özel yuvalar sayesinde çarpılmadan kaynaklı kuş ölümlerini de önemli ölçüde önledik” dedi.

Göç sırasında leyleklerin zarar görmemesi için enerji belli bir süre kesiliyor

Öncelikle göç güzergahı olan Manyas, Karaoğlan, Ayazköy, Uluabat, Yenikaraağaç, Yamanlı, Eceabat, Yenişehir gibi yerlerde bulunan elektrik direklerine platform yuvalar yerleştirdiklerinin bilgisini veren Efe, ayrıca orta gerilim ve alçak gerilim tellerinin yuvaya yakın bölümlerine izolasyon malzeme montajları yapılarak leyleklerin elektrik tellerine çarparak akıma kapılmalarını önlediklerini anlattı. Efe, şöyle devam etti: “Enerji nakil hattında yaşayan leylek, kumru gibi kuşların yüksek gerilime kapılarak telef olmaması için 2016 yılı itibariyle yapılacak olan tüm enerji nakil hatlarında askı tipi izolatör kullanma kararı aldık. Göç yolları üzerindeki Manyas, Nilüfer Eski karaağaç ve Mustafakemalpaşa işletmelerimizdeki leyleklerin yoğun yaşadığı bölgelerdeki özel direk üstü platform yuvalar yerleştirdik bu çalışmalarımız önümüzdeki süreçte de yapılmaya devam edecek” diye konuştu.

Genel Müdür Efe, ayrıca yenilenmeyen şebekelerde ise göç esnasında leyleklerin zarar görmemesi için elektriklerin belli bir müddet kesildiğini ifade ederek yeni yapılan tüm yatırımlarda canlıların yaşamına saygı duyarak çalışmalarını bu yönde sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA