Muş'ta Şeker Pancarı Alımı

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Gündoğdu: 'Bu yıl fabrikada 40 bin ton kristal beyaz şeker, 11 bin ton melas ve 80 bin ton yaş küspe elde edeceğiz. Bu yılda üretilecek şeker, küspe ve melastan yaklaşık 100 milyon lira katma değer sağlayacağız'

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Hakim Gündoğdu, 'Bu yıl fabrikada 40 bin ton kristal beyaz şeker, 11 bin ton melas ve 80 bin ton yaş küspe elde edeceğiz. Bu yılda üretilecek şeker, küspe ve melastan yaklaşık 100 milyon lira katma değer sağlayacağız.' dedi.

Muş Şeker Fabrikası'nda düzenlenen 35. Dönem Pancar Alım Kampanyası'nın açılış töreninde konuşan Gündoğdu, Muş, Bingöl ve Bitlis'e bağlı ilçelerle 72 köyden 320 bin ton şeker pancarı alınacağını söyledi.

Kampanyanın 70 gün süreceğini ve 280 bin ton pancar işleneceğini ifade eden Gündoğdu, şöyle konuştu:

'Kampanya döneminde 4 bin 37 çiftçiyle sözleşme yaparak şeker pancarı üretilmiştir. 78 bin dekar alanda tahmini 320 bin ton pancar elde etmeyi planlıyoruz. 320 bin ton pancardan fireler düşüldükten sonra tahmini olarak 280 bin ton pancar işlemeyi öngörmekteyiz. Bu verilere göre, geçen yıl işlediğimiz pancardan 50 bin ton daha fazla pancar işleyeceğiz. Bu yıl fabrikada 40 bin ton kristal beyaz şeker, 11 bin ton melas ve 80 bin ton yaş küspe elde edeceğiz. Bu yılda üretilecek şeker, küspe ve melastan yaklaşık 100 milyon lira katma değer sağlayacağız.'

Fabrikanın, günlük pancar işleme kapasitesinin 4 bin ton olduğunu ve 1982 yılından beri aralıksız faaliyet göstererek çiftçilere hizmet verdiğini anımsatan Gündoğdu, fabrikanın bölgeye önemli ölçüde ekonomik ve sosyal değer kattığını kaydetti.

Şeker-İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar da kampanya döneminin sıkıntılı başladığını bildirerek, 'Yeni bir kampanya döneminin başındayız. Fabrika olarak sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılar da devam edecek gibi görünüyor. Özelleştirme kapsamındayız ve bize kulak veren yok. Eleman eksikliğimiz var. Bu yıl içinde 30'a yakın kalifiye elemanımız emekli oldu, yerine gelen yok.' diye konuştu.

Fabrikaya ilk pancar getiren çiftçilere hediye verilmesinin ardından okunan dualar ve kurban kesilmesiyle tören sona erdi.
Kaynak: AA