Muş'ta Pancar Kampanyası Başladı

Muş Şeker Fabrikası’nda 35’nci dönem pancar alım kampanyası düzenlenen törenle başladı.

Muş'ta Pancar Kampanyası Başladı
Muş Şeker Fabrikası’nda düzenlenen törende konuşan Fabrika Müdürü Hakim Gündoğdu; Muş, Bingöl ve Bitlis’e bağlı ilçelerde 320 bin ton pancar alınacağını söyledi.

70 gün sürecek olan kampanya döneminde 280 bin ton pancar işeneceğini belirten Gündoğdu, "Kampanya döneminde 4 bin 37 çiftçi ailesi ile sözleşme yaparak şeker pancarı üretilmiştir. 78 bin dekar alanda tahmini 320 bin ton pancar elde etmeyi planlıyoruz. 320 bin ton pancardan fireleri düşüldükten sonra tahmini olarak 280 bin ton pancar işlemeyi öngörmekteyiz. Bu verilere göre geçen yıl işlediğimiz pancardan 50 bin ton daha fazla pancar işlemiş olacağız" dedi.

Fabrikanın kampanya süresince 280 bin ton pancar işleyerek 40 bin ton kristal beyaz şeker, 11 bin ton melas, 80 bin ton yaş küspe elde edileceğini kaydeden Gündoğdu, "Fabrikamızın günlük pancar işleme kapasitesi 4 bin tondur. Fabrikamız 1982 yılından beri aralıksız olarak faaliyet göstermiş ve çiftçilerimiz hizmet vermiştir. Bölgemize önemli ölçüde ekonomik ve sosyal değerler katmıştır. Nitekim bu yılda üretilecek olan şeker, küspe ve melastan yaklaşık olarak 100 milyon lira katma değer sağlamış olacağız. Fabrikamızın uzun ömürlü ve gelecek yıllarda yaşaması için çiftçilerimize ve bizlere çok önemli görevler düşmektedir. İnşallah elbirliği ile fabrikamızı uzun yıllar ve daha fazla yaşatacağız" ifadelerini kullandı.

Törende konuşan Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar ise, 35. kampanya döneminin sıkıntılı başladığını ifade ederek, "Yeni bir kampanya döneminin başındayız. Fabrika olarak sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılarda devam edecek gibi görünüyor. Özelleştirme kapsamındayız ve bize kulak veren yok. Eleman eksikliğimiz var. Bu yıl içinde 30’a yakın kalifiye elemanımız emekli oldu ve yerine gelen yok" dedi.

Muş Pancar Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali Seçkin ise, Muş’ta devletin tek sanayi kuruluşu olan şeker fabrikasının kent için öneminden bahsederek; "Çiftçisi, çalışanı ve esnafı ile herkesin el ele vererek fabrikamıza daha çok sahip çıkmamız gerekmektedir. Fabrikamız kapanırsa Muş çok şeyler kaybeder. O sebeple fabrikamıza sahip çıkmamızın zamanıdır" diye konuştu.

Düzenlenen tören, fabrikaya ilk pancar getiren çiftçilere hediye verilmesinin ardından okunan dualar ve kurban kesilmesinin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA