Kuzey Kore'deki Sel Felaketi

Seul yönetimi, Kuzey Kore'ye gönderilen yardımların yetersiz olmasından nükleer denemeleri sorumlu tuttu.

Güney Kore, Lionrock tayfununun yol açtığı sel felaketiyle mücadele eden Kuzey Kore'ye gönderilen yardımların yetersiz olmasından, Pyongyang yönetiminin nükleer denemelerini sorumlu tuttu.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı Sözcüsü Jeong Joon-hee, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Kuzey Kore, yardım talebinde bulunsa bile mevcut koşullar altında bunun yüksek olasılık olduğunu düşünmüyoruz. Kuzey Kore, selin yol açtığı yıkım sırasında dahi nükleer deneme yaptı.' ifadesini kullandı.

Jeong Joon-hee, Güney Koreli bir yardım kuruluşunun, Kuzey'e gitmesine izin verilip verilmeyeceğinin değerlendirildiğini, Seul yönetiminin, yardım konusunda tutumunun uluslararası toplumla aynı çizgide olduğunu kaydetti.

Chosun Ilbo gazetesi de Kuzey Kore'nin, sel felaketi nedeniyle dokuz Asya ülkesinden yardım talep ettiği iddiasına yer verdi.

Kuzey Kore, 9 Eylül'de nükleer savaş başlıklarının gücünü ölçmek için yaptığı nükleer denemesinin başarılı olduğunu açıklamıştı. Güney Kore ordusu da eylemin Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini duyurmuştu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin raporuna göre, Kuzey Kore'de 29 Ağustos'tan bu yana etkili olan Lionrock tayfununun yol açtığı sel felaketinde 133 kişi öldü, 395 kişi kayboldu.

Kuzey Kore, seli, 2. Dünya Savaşı'nın ardından Korelerin ayrılmasından sonra ülkenin karşılaştığı en büyük felaket olarak nitelendirdi.
Kaynak: AA