Katalonya'daki Bağımsızlık Girişimlerine Soruşturma

Katalonya'da yapılan bağımsızlık referandumuyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, Katalonya özerk yönetiminin eski başkan yardımcısı Homs ifade verdi Homs: 'Yaptığımız açık bir şekilde yasaldı. Çünkü Katalan parlamentosunun kararlarını uyguladık. Aynı referandumu bir daha yaparız'

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen 9 Kasım 2014'te yapılan referandumla ilgili soruşturma Madrid'deki Yüksek Mahkeme'de devam etti.

İspanya yasalarına göre hukuki olarak hiçbir meşruluğu olmamasına rağmen yapılan referandumun yapıldığı dönemde Katalonya özerk yönetiminin Başkan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü olan, Francesc Homs bugün Yüksek Mahkeme'de sanık olarak ifade verdi.

Eski Katalan başkanı ve PDC'nin lideri Artur Mas, bağımsızlık yanlısı Katalan milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte mahkemeye geldi. Homs mahkeme binasının girişinde alkışlandı.

Yaklaşık 2 saat süren ifadesinden sonra Katalonya özerk yönetiminin Madrid'deki temsilcilik binasında basın toplantısı düzenleyen Homs, 9 Kasım 2014'te yapılan referandumun Katalan parlamentosunun aldığı kararlar doğrultusunda geçekleştiğini savunarak, 'Yaptığımız açık bir şekilde yasaldı. Çünkü Katalan parlamentosunun kararlarını uyguladık. Aynı referandumu bir daha yaparız.' dedi.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Andres Palomo'ya verdiği ifadede 'bu hukuki değil, siyasi bir soruşturma' dediğini vurgulayan Homs, savcılığı, İspanya'da iktidardaki sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) baskısı altında kalarak onun arzularına göre hareket etmekle suçladı.

Öte yandan Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerinin mimarı olan eski Katalonya Başkanı Artur Mas da gazetecilere açıklamasında, '2,5 milyon kişinin demokratik ve barışçıl bir şekilde sandığa gitmesinden dolayı Homs'u yargılamak demokrasiyi yargılamak olur. Burada sadece Katalonya'nın bağımsızlığı konusu değil demokrasi de yargılanmaktadır.' şeklinde konuştu.

Katalonya'daki hiçbir savcının 9 Kasım referandumunda dava açmaya gerek görmediğini, tüm suçlamaların Başsavcılık'tan geldiğini hatırlatan Mas, 'Anayasa Mahkemesi'ne itaatsizlik etmedik, Katalan halkına itaat ettik.' değerlendirmesinde bulundu.

9 Mayıs'ta açılan soruşturma kapsamında, görevini kötüye kullanma, Anayasa Mahkemesi'nin kararına itaatsizlik ve kamu parasını kötü kullanmakla suçlanan Homs'un verdiği ifade sonrasında Yüksek Mahkeme, Katalan siyasetçinin yargılanmak üzere dokunulmazlığının kaldırılmasını meclisten talep edip etmeme kararını verecek.

9 Kasım 2014'teki referandumla ilgili yürütülen diğer bir soruşturmada, dönemin Katalonya Başkanı Artur Mas ile iki hükümet üyesi de Homs gibi görevini kötüye kullanma, Anayasa Mahkemesi'nin kararına itaatsizlik ve kamu fonlarını kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin durdurma kararına rağmen Katalonya'da 9 Kasım 2014'te gerçekleştirilen referanduma katılım yüzde 37,2 olmuş ve sandığa gidenlerin yüzde 80,76'sı 'bağımsız bir Katalonya devleti' tercihini seçmişti.
Kaynak: AA