İş Gücü İstatistikleri

Denizli Sanayi Odası Başkanı Keçeci: 'Meslek liselerinden mezun olan gençlerimizin, bilgilerini kullanmayarak bir yerde tezgahtar olarak çalışması veya iş beğenmeyerek çalışmaması, milli servet kaybından başka bir şey değildir'.

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, iş gücünün iyi kullanılmadığını belirterek, meslek liselerinden mezun olan gençlerin, bilgilerini kullanmayarak bir yerde tezgahtar olarak çalışması veya iş beğenmeyerek çalışmamasının, milli servet kaybından başka bir şey olmadığını söyledi.

Keçeci, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayına ilişkin iş gücü istatistikleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede, istihdam edilenlerin sayısının 2016 yılı haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 390 bin kişi artarak 27 milyon 651 bin kişi olmasına rağmen istihdam oranının değişim göstermeyerek yüzde 47 seviyesinde kaldığını belirtti.

Bir senelik süre zarfında 390 bin kişilik yeni istihdam yaratılmış olsa da aynı periyotta işgücünün 637 bin kişilik bir artış gösterdiğini ifade eden Keçeci, şöyle konuştu:

'Yeni istihdam yaratmakta ciddi problem yaşanıyor. 2016 yılının ilk çeyreğinde yatırımlarda genel olarak yüzde 14 ve özel yatırımlarda ise yüzde 5'lik bir azalma yaşandı. Sanayinin istihdama katkısı gitgide azalıyor çünkü yeni sanayi yatırımları yapılmıyor. Sanayi sektörlerinde istihdam edilenlerin sayısında yaşanan düşüşü keşke sadece verimlilik artışıyla açıklayabiliyor olsaydık ama değil. Ülke olarak ihracata yönelik, katma değerli üretim yapacak yeni fabrikalara ve genç sanayicilere ihtiyacımız var.'

-'Genç işsizlerimiz milli servet kaybı'

Genç işsizlik oranının son 75 ayın en yüksek rakamına erişerek yüzde 20 bandının üzerine çıktığını bildiren Keçeci, 'Ne zaman genç işsizlik konusunda açıklama yapsak, konu genç girişimcilere geliyor. Gençler arasında giderek artan işsizlik sorunu için girişimcilik kursları tek çare değil. Biz Denizli Sanayi Odası olarak genç girişimcilerimize elimizden gelen desteği veriyoruz ancak herkesin girişimci olmak zorunda olmadığını da çok iyi biliyoruz. Bu ülkede elinde mesleği olan ve çalışmayan birçok gencimiz var. Meslek liselerinden mezun olan bu gençlerimizin, bu bilgilerini kullanmayarak bir yerde tezgahtar olarak çalışması veya iş beğenmeyerek çalışmaması, milli servet kaybından başka bir şey değildir. Ekim ayı sonrasında genç işsizliğin düşmesini umut ediyoruz.' dedi.

- 'OSB'lerle yeni istihdam sahaları yaratmaya çalışıyoruz'

Bir süredir atıl duran Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ni tekrar aktif hale getirmeye çalıştıklarını dile getiren Keçeci, 'Makine imalatçıları için bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması çalışmalarına başladık. 2016 yılı bitmeden Denizli Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için resmi başvurusu yapmayı planlıyoruz. Her iki organize sanayi bölgesinin devreye girmesiyle Denizli istihdamında önemli bir sıçrama olacak. Yeni iş kolları ve yeni üretim alanları devreye girerken biz de ülkemize olan görevimizi yerine getirmenin mutluluğunu yaşayacağız. Özellikle gençlere yeni istihdam sahaları yaratabilmek bizim ulaşmaktan en çok mutlu olacağımız hedefimiz olacak.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA