'Birlikte Eğitim Alma Hakkı Sağlanabilir'

EHDD Başkanı Kuyumcu:'Engelli ve farklı gelişim gösteren çocuklar da hızla büyümekteler ve eğitim alma yaşları geçmektedir. Herkesi, eşit yaşam, eşit eğitim hakkına saygı göstererek eğitimdeki engelleri kaldırmak için seferber olmaya çağırıyoruz'

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği (EHDD) Başkanı Adem Kuyumcu, mimari ve fiziki engellerin kaldırılıp, engelli bireylerle sağlıklı kişiler arasındaki yanlış iletişim ve davranışların düzeltilmesiyle birlikte eğitim alma hakkının sağlanabileceğini bildirdi.

Kuyumcu, yaptığı yazılı açıklamada, zihinsel olarak akranlarından bir farkı olmayan ortopedik, görme ve işitme engelli bireylerin mimari ve fiziki koşullar nedeniyle eğitim alamadığını savundu.

Bu öğrencilerin 'kaynaştırma öğrencisi' olarak belirtilmelerinin de yanlış olduğunu ifade eden Kuyumcu, 'Mimari ve fiziki engelleri kaldırıp, öğretmen ve diğer öğrencilerin yanlış iletişim ve davranışlarıdüzeltilerek sorun çözülüp birlikte eğitim alma hakkı sağlanmalıdır.' değerlendirmesinde bulundu.

Kuyumcu, kaynaştırmanın, akranlarından farklı zihinsel gelişim gösteren bireylerin algı kapasitelerine göre kişiye uygun eğitim modellerinin tespit edilip uygulamasının yanı sıra, belli gün ve saatte yaşıtlarıyla aynı sınıfta olmasını içerdiğini belirtti.

Kaynaştırma öğrencisinin özel programında gelişim kaydettikçe akranlarıyla daha çok birlikte olmasının sağlanması gerektiğini öneren Kuyumcu, bazı anne-babaların çocuklarının farklı gelişim durumunu kabul edemeyip bireyin kendine uygun eğitim almasını önleyerek vakit kaybına sebep olduğuna işaret etti.

Adem Kuyumcu, sistemsel hata ve sorunların yanında insani sorunların da bu bireylerin eğitim alma hakkına engel olduğunu savunarak, 'Eşit eğitim için sorunların, engellerin artık ülkemizde de aşılması gerekmektedir. Engelli ve farklı gelişim gösteren çocuklar da hızla büyümekteler ve eğitim alma yaşları geçmektedir. Herkesi eşit yaşam, eşit eğitim hakkına saygı göstererek eğitimdeki engelleri kaldırmak için seferber olmaya çağırıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA