ABD'de Konut Piyasası Endeksi Yılın En Yüksek Seviyesinde

ABD'de Ulusal Konut Üreticileri Birliği (NAHB) konut piyasası endeksi eylülde 65'e çıkarak yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

NAHB'nin verilere göre, konut piyasası endeksi eylülde önceki aya kıyasla 6 puan yükselerek 65 oldu. Böylece, Ekim 2015'te kırdığı rekoru tazeleyen endeks, yeniden son 10 yılın en yüksek seviyesini kaydetti. Veriye yönelik piyasa beklentisi ise 60 olarak belirlenmişti.

NAHB'nin Başkanı Ed Brady, yaptığı yazılı açıklamada 'Hane halkının gelirleri arttıkça mühendisler ülkenin her yanında daha ciddi alıcılar gördüklerini rapor ediyorlar' değerlendirmesini yaptı.

Analistler ise konut kredisi faizlerinin, düşük faiz ortamı nedeniyle son 30 yılın en avantajlı seviyelerinde seyretmesinin alıcıları teşvik ettiğine işaret ediyorlar. Bununla birlikte, artan talebi karşılamayan arzın fiyatların hızla yükselmesine neden olması, yeni bir balonla karşı karşıya kalınması tehlikesini akıllara getiriyor.

ABD Merkez Bankası Fed'in Boston Şubesi Başkanı Eric Rosengren, son açıklamasında 'Faiz artışı için gereğinden fazla beklemek, gayri menkul gibi bazı varlık piyasalarının kabarmasına yol açabilir' uyarısında bulunmuştu.

Kaynak: AA