Tarık Akan'a veda

Türk sinemasının efsane ismi Tarık Akan için ilk tören Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde yapıldı. Teşvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Bakırköy Zuhuratbaba Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Tarık Akan'a veda
Tarık Akan'a veda
66 yaşında yaşamını yitiren Yeşilçam'ın yakışıklısı, Türk sinemasının efsane ismi Tarık Akan için ilk tören Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde yapıldı.

Muhsin Ertuğrul sahnesi 66 yaşında hayatını kaybeden oyuncuya son görevini yapmak isteyenlerle doldu taştı.

Salona sığmayan kalabalık nedeniyle izdiham oluşurken, çok sayıda kişi dışarıda kaldı. Kalabalık nedeniyle vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirdi. Çocukların ezilmemesi için dikkatli olunması konusunda uyarılar yapıldı.

10. CUMHURBAŞKANI SEZER VE CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU DA TÖRENE KATILDI


Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, CHP'li milletvekili Mahmut Tanal, sanatçılar Cüneyt Arkın, Aytaç Arman, Melike Demirağ, Suavi, Rutkay Aziz, İlyas Salman, Leman Sam ve Nuri Alço, eski eşi Yasemin Erkut ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile çeşitli sendikaların üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tarık Akan'ın cenazesinin getirilmediği, sunuculuğunu Orhan Aydın'ın üstlendiği törende, sanatçının çocukları Barış Zeki, Yaşar Özgür ve Özlem Üregül taziyeleri kabul etti.

FAZIL SAY BESTELERİ İLE UĞURLANDI

Muhsin Ertuğrul sahnesine Tarık Akan'ın naaşı getirilmezken, sahnede dev Tarık Akan posteri açıldı. Fazıl Say'ın bestelediği eserlerin çalındığı anmada, Cemal Süreya'nın ‘Bahar mezarına gömsünler sizi, Yapraklar gibi buluştunuzdu” dizelerinin yer aldığı “Dört Mevsim” şiiri de yer aldı. Tarık Akan'a veda edenler arasında DİSK işçileri de vardı, işçiler ‘yoldaşımız' yazılı pankart açtı.

YEŞİLÇAM CENAZEDE BULUŞTU

Yeşilçam'ın ünlü yüzleri de Tarık Akan'ı son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Tiyatro oyuncusu Orhan Aydın'ın sunduğu anma programı Nebil Özgentürk'ün hazırladığı ‘Tarık İçin' isimli belgesel ile başladı. Belgeselde Tarık Akan'ın, Yılmaz Güney'le tanışmalarını anlatan bölümde salondan alkışlar yükseldi.

Tarık Akan'a veda

KIZI ÖZLEM ÜREGÜL: BENİM GÜZEL BABAM SEVGİYLE SONSUZLUĞA

Özlem Üregül, 100'den fazla film ve belgeselde rol alan babasının, işine ve şöhretine rağmen, çocuklarıyla hiç aksatmadan, tüm sevgisiyle ilgilendiğini söyledi.

Akan'ın, ne düşünüyorsa, onu yaşadığına işaret eden Üregül, babasının düşüncelerini kişisel hayatına da yansıttığını belirterek, 'Biz 3 kardeşiz. Hepimizi ayrı ayrı çok sevdi ve her zaman her konuda bize eşit davrandı. Babamın en değer verdiği şey, kardeşler arası eşitlikti. Bize eşitlik duygusunun ailede başladığını öğretti. Türkiye, biz büyük kocaman bir aileyiz ve hepimiz sevgide birleşiyoruz' dedi.

Özlem Üregül, babasını her kesimden insanın sevdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

'Babam Türkiye'nin her yöresini çok iyi bilirdi. Erzurum ve Kars illeri olmak üzere, Anadolu'nun, Türkiye'nin birçok şehrinde film ve belgeseller çekti. Türkiye insanının gerçek dert ve sevinçlerini filmlerine aktardı. Hepimizin sözcüsü olmaktı amacı. Babam yaptığı her işte, attığı her adımda Türkiye'nin daha iyi bir geleceği olması için uğraştı. Bize daha iyi bir Türkiye nasıl olur, onu gösterdi.

Bunları yaparken sevenlerinin, sizlerin sevgisini her zaman yanında, gücünü ise arkasında hissettiğini bilmenizi isterim. Biz, hepimiz, babamı kaybetmedik. Kazandık. Türkiye Tarık Akan'ı kazandı. Düşünceleri, yaptıkları ve eserleriyle her zaman bize yol gösteren, o kocaman yüreğiyle önce insan olmayı gösteren, daha sonra hayattaki duruşuyla bize yol gösteren babam, şimdi bu bayrağı bize devretti. Birdi 3 oldu. Hatta milyonlar oldu. Bu bayrak çoğalarak devam edecek. Benim güzel babam, sevgiyle, sonsuzluğa. Seni çok seviyoruz.'

Tarık Akan'a veda

DOSTLARI GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Tarık Akan'la anılarını anlatan dostları gözyaşlarını tutamadı. Sanatçı Rutkay Aziz 1967 yılında tanıştığı Tarık Akan'la dostluklarını “Tarık Türkiye'nin Tarık Akan'ı. Ama benim Bakırköylü, devrimci, canım ciğerim arkadaşım. Onun veda edişiyle bizden de bir parça gidiyor” sözleriyle anlattı. Rutkay Aziz konuşmasına şöyle devam etti: “Hep emeğin yanında yer aldık. Onurlu, gururlu, kavgacı bir adamdı. 3 şeye toz kondurmazdı: Mustafa Kemal Atatürk, Nazım Hikmet ve İlhan Selçuk. Tarık Akan sadece filmleri ile değil, 25 yıldır yetiştirdiği öğrencileriyle birlikte aydınlık Türkiye'ye doğru koşuyor. Dünyanın bütün ışıkları onun yakışıklı yüzünde yansıyacak.”

Şair Ataol Behramoğlu, Akan'ın 52 yıllık arkadaşı Zeki İrfanoğlu da Tarık Akan'ı anlatan konuşmalar yaptı.

AKAN'IN NAAŞI TEŞVİKİYE CAMİİ'NE GETİRİLDİ

Tedavi gördüğü özel bir hastanede yaşamını yitiren sanatçı Tarık Akan, Teşvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Bakırköy Zuhuratbaba Mezarlığı'nda toprağa verildi.