ABD İle İsrail Arasındaki 38 Milyar Dolarlık Anlaşma

İsrail Başbakanı Netanyahu: 'İsrail, daha önce varılan anlaşma gereği ordusunu ve füze savunma sistemlerini güçlendirmek için ABD'den 38 milyar dolar destek alacak'.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin ABD'den 38 milyar dolar desteği ordusunu güçlendirmek için alacağını belirtti.

İsrail hükümetinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, ABD ile imzalanan anlaşmanın Tel Aviv ve Washington arasındaki ilişkilerin derinliğine ve gücüne delil teşkil ettiğini kaydederek, bu desteğin İsrail'in güvenliğini pekiştireceğini ifade etti.

Söz konusu yardım paketinin, ABD tarihinde başka bir ülkeye yapılan en büyük miktar olduğuna dikkati çeken Netanyahu, 'İsrail, daha önce varılan anlaşma gereği ordusunu ve füze savunma sistemlerini güçlendirmek için ABD'den 38 milyar dolar destek alacak.' dedi.

ABD’nin İsrail’e 10 yılda 38 milyar dolarlık askeri yardım yapmasını öngören anlaşma iki ülke yetkilileri tarafından çarşamba günü Washington’da imzalanmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmanın imzalanmasından sonra yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin 2019-2028 dönemindeki 10 yılda İsrail’e 33 milyar dolar askeri finansman ve 5 milyar dolar füze savunma finansmanı olmak üzere toplam 38 milyar dolarlık yardımda bulunacağını bildirmişti. ABD’nin İsrail’in savunmasına olan “sarsılmaz taahhüdünü” vurgulayan Obama, “Yeni mutabakat muhtırası ABD'nin tarihinde tek seferde yapılan en büyük askeri yardım sözüdür.” ifadesini kullanmıştı.

-İsrail'e F-35 savaş uçağı

İki ülke arasında 2007’de yapılan son anlaşma 30 milyar dolarlık toplam yardım içeriyordu. ABD yönetimi, İsrail’e 2009’dan bu yana 23,6 milyar dolar askeri finansman, 3,4 milyar dolar da füze savunma finansmanı sağladı.

Yeni anlaşmayla 2019’dan itibaren ABD, İsrail’e 10 yıl boyunca her yıl 3,8 milyar dolarlık yardımda bulunacak. Yardım sayesinde İsrail, yeni nesil F-35’lerin alınması dahil olmak üzere savaş uçağı filosunu yenileyebilecek ve füze savunmasını güçlendirebilecek.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, İsrail’in ABD yardımını kullanarak 33 adet F-35 uçağı almasının planlandığı, ilk uçağın aralık ayında teslim edilmesinin beklendiği belirtilmişti. Açıklamada, İsrail’in bu uçağı teslim alan ilk yabancı ülke olacağına işaret edilmişti.
Kaynak: AA