Pakistan Ve Hindistan, Keşmir Sorununu BM'de Anlatacak

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Keşmir meselesini Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na taşıyacağını açıkladı. Hindistan'ın da karşı savlar ile 71. dönem oturumunda yer alacağı bildirildi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Şerif, BM Genel Kurulu toplantısına katılmak üzere bugün New York'a gidecek. Şerif'in önümüzdeki çarşamba Genel Kurul'a hitap etmesi bekleniyor.

Açıklamada, 'Başbakan, Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesindeki insan hakları ihlallerini ele alacak. Ayrıca, uluslararası toplum ve BM'ye, Keşmir halkının kendi kaderini tayin hakkı konusundaki sözlerini hatırlatacak.' ifadelerine yer verildi.

Şerif, daha önce yaptığı açıklamada, New York'ta liderlerle yapacağı ikili görüşmelerde de Keşmir meselesini ön planda tutacağını aktarmıştı.

- Hindistan'ın stratejisi

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, BM Genel Kurul toplantısında yer almayacak. Modi yerine, Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj'ın 26 Eylül'de Genel Kurul'a seslenmesi bekleniyor.

Hindistan medyası, Pakistan'ın Keşmir konusunu uluslararası platforma taşıma çabalarına karşılık Yeni Delhi yönetiminin de BM oturumunda buna 'güçlü bir cevap' hazırladığını belirtti.

Pakistan, Keşmir meselesini her gündeme getirdiğinde, Hindistan genel olarak İslamabad yönetimini 'terörü desteklemek' ile suçluyor. Ayrıca, Hindistan'ın bir diğer savı da Pakistan'ın ülkesindeki 'Beluç halkına yönelik ayrımcı politikaları' iddiası.

Hindistan, çarşamba günkü BM İnsan Hakları oturumunda ilk kez 'Belucistan meselesini' gündeme taşımıştı.

Cammu Keşmir'de güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin üyeleri arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesiyle on binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Bölgede 65 gündür devam eden ve Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullanarak müdahale ettiği gösterilerde şimdiye kadar en az 78 Keşmirli hayatını kaybetti, 3 binden fazla sivil yaralandı.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi, şiddet olaylarında yaşamını yitirdi.

Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan beri bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Kaynak: AA