Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimi

Ülkede faaliyet gösteren dört siyasi parti, cumhurbaşkanı seçimleri için adaylarını belirledi.

TAŞKENT – Özbekistan'da İslam Kerimov'un vefatından sonra 4 Aralık’ta yapılacak cumhurbaşkanı erken seçimi için tüm siyasi partiler cumhurbaşkanı adayını belirledi.

Cumhurbaşkanı adaylarının sadece siyasi partiler tarafından gösterildiği Özbekistan’da, Kerimov’un vefatının ardından 4 Aralık’ta yapılacak cumhurbaşkanı erken seçimi için Milli Şahlanış Demokrat Partisi lideri Sarvar Atamuradov, 'Adalat” Sosyal Demokrat Partisi lideri Nariman Umarov, Halk Demokrat Partisi lideri Hotamjon Ketmonov aday olarak gösterildi.

Özbekistan'ın geçici Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Liberal Demokrat Partisinin dün düzenlenen siyasi kurul toplantısında cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanmıştı.

Partilerin merkez yürütme kurullarında belirlenen adayların resmi başvuruları, parti kurultaylarında onaylandıktan sonra Merkez Seçim Komisyonuna yapılabilecek.

Yasa gereği, sadece siyasi partilerin cumhurbaşkanı adayı gösterebildiği Özbekistan’da 4 Aralık’ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde, 35 yaşını dolduran ve son 10 yılda ülkede sürekli yaşayanlar cumhurbaşkanı adayı olabiliyor.

Yaklaşık 32 milyon nüfuslu Özbekistan’da aralık ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 21,5 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor.

Kaynak: AA