Filipinler'de Kaçırılan Norveçli Rehine Serbest Bırakıldı

Filipinler polisi, Norveç vatandaşı Sekkingstad'ın fidye karşılığı serbest bırakıldığını açıkladı.

ZAMBOANGA CITY – Filipinler'in güneyindeki Sulu eyaletinde Ebu Seyyaf örgütünün rehin tuttuğu Norveç vatandaşı Kjartan Sekkingstad'ın, örgütün istediği fidyenin ödenmesinden sonra serbest bırakıldığı bildirildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen Filipinli bir istihbarat yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Norveçli Sekkingstad'ın dün fidye karşılığında Indanan kasabasında serbest bırakıldığını belirtti.

Yetkili, Sekkingstand'ın Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (MUKC) bölge komutanının emriyle serbest bırakıldığını ve Sulu valisi Abdusakur Tan'ın konutuna getirildiğini söyledi.

Filipinler Daily Inquirer gazetesinin Ebu Seyyaf sözcüsü Abu Rami'ye dayandırdığı haberinde, Sekkingstad'ın, istenen fidyenin kalan 630 bin dolarlık kısmının ödendikten sonra serbest bırakılacağı ifade edilmişti.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, geçen ay yaptığı açıklamada, Norveç vatandaşının serbest kalması için 1 milyon doların üstünde bir ödeme yapıldığını belirtmişti.

Ebu Seyyaf terör örgütü, geçen yıl eylül ayında kaçırdığı 3'ü yabancı uyruklu 4 rehine için daha önce 84 milyon dolar fidye talep etmiş, Filipinler ordusu ise fidyeyi ödememe konusunda kararlı olduğunu bildirmişti. Örgüt, kaçırılan 2 Kanadalı rehine için 8 milyon Kanada doları fidye istemiş ve Kanada'ya 25 Nisan'a kadar süre vermişti. Fidyenin ödenmemesi üzerine rehinelerden John Ridsdel 26 Nisan'da öldürülmüştü. Norveç vatandaşı Kjartan Sekkingstad, Ebu Seyyaf'ın elinde tutuklu kalırken, Filipinler vatandaşı Marites Flor serbest bırakılmıştı.

Malezya ve Filipinler arasındaki adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren terör örgütü Ebu Seyyaf, şiddet ve rehin alma eylemleriyle biliniyor. Örgüt, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmak amacıyla Filipinler'in güneyinde şiddete başvuruyor.
Kaynak: AA