EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar Açıklaması

'En büyük beklentimiz, Sanayi 4.0 konusunda ulusal bir strateji hazırlanması ve mikrodan makro ölçeğe kadar tüm iş yerlerinin ve iş prensiplerinin bu strateji doğrultusunda yeniden yapılandırılmasıdır'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 'Sanayi 4.0' kavramının son yıllarda küresel ekonomiye yön verir hale geldiğini, bu konuda ulusal strateji hazırlanmasını beklediklerini ifade etti.

Yorgancılar yaptığı açıklamada 'Sanayi 4.0' kavramının ilk kez 2011 yılında Almanya'da gerçekleştirilen bir fuarda dile getirildiğini ve zamanla ekonomi dünyasının merkezine yerleştiğini belirtti.

Ender Yorgancılar, 'Söz konusu dönüşüm kapsamında, sokaklardan şehirlere, ofislerden fabrikalara kadar hayatımız, teknoloji odağında durmaksızın yenilenmektedir. Bu yenilenme, en açık etkisini ise iş dünyası üzerinde göstermektedir. Akıllı fabrikalar, sanayi sektörünün giderek daha çok temelini oluşturmakta, robotlar küçük bir ofisten büyük bir fabrikaya kadar iş dünyasına hakim olmaktadırlar.' ifadesini kullandı.

Ocak ayındaki Davos Ekonomik Zirvesi'nde, ana tema olarak işlenen 'Sanayi 4.0'ın küresel ekonominin rehberi olduğu vurgusu yapıldığını belirten Yorgancılar, şunları kaydetti:

'Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, konuya ilişkin farkındalığın artmasına katkı sunmak amacıyla hazırladığımız, 'Sanayi 4.0-Uyum Sağlayamayan Kaybedecek' başlıklı kitabımızın geniş kitlelerce ilgi görmesi, bu anlamda bizler için gurur verici olmuştur. Bu noktada, en büyük beklentimiz, Sanayi 4.0 konusunda ulusal bir strateji hazırlanması ve mikrodan makro ölçeğe kadar tüm iş yerlerinin ve iş prensiplerinin bu strateji doğrultusunda yeniden yapılandırılmasıdır. Bu yapılandırma, katma değerli üretimde atağa geçmemizi ve teknoloji ihracatı yapan gelişmiş ekonomiler sınıfında ülkemizin de yer almasını, böylece 2023 hedeflerimize daha da yakınlaşmamızı sağlayacaktır.'

Yorgancılar, açıklamasında Sanayi 4.0 stratejisi odağında Ar-Ge yatırımlarının artırılması, üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi ve teknoparkların yaygınlaştırılmasının önemine de dikkati çekti.

Kaynak: AA