Burdur Ekonomisinin Lokomotifi 'Mermercilik'

BURDOĞTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci: 'Burdur'da mermer sektöründe, ocaklarda 3 bin 98, fabrikalarda ise 5 bin 722 olmak üzere toplam 8 bin 820 kişi çalışıyor. Bu rakam ilimizdeki istihdamın yaklaşık yüzde 25'ine tekabül etmektedir'

ORHAN KUZU - Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Ekinci, kentte ekonominin lokomotifi olarak nitelendirilen mermercilik sektöründe 8 bin 820 kişinin istihdam edildiğini belirterek, 'Bu rakam ilimizdeki istihdamın yaklaşık yüzde 25'ine tekabül etmektedir' dedi.

Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal taş ve mermerin Burdur'un kalkınmasında önemli yeri bulunduğunu söyledi.

Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya'da önemli oranda mermer rezervi bulunduğuna işaret eden Ekinci, bu rezervin işlenip satılmasıyla çok sayıda istihdam yaratıldığını kaydetti.

Burdurda 259 bin kişinin yaşadığını anlatan Ekinci, ildeki toplam iş yeri sayısının 5 bin 375, sigortalı çalışan sayısının ise 35 bin 764 kişi olduğunu belirtti.

Ekinci, Burdur'da 378 mermer ocağı ve mermer fabrikası bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

'Burdur'da mermer sektöründe ocaklarda 3 bin 98, fabrikalarda ise 5 bin 722 olmak üzere toplam 8 bin 820 kişi çalışıyor. Bu rakam ilimizdeki istihdamın yaklaşık yüzde 25'ine tekabül etmektedir. Burdur Ticaret ve Sanayi Odasına (BUTSO) kayıtlı sektörümüz üyelerinin ihracatı 2015 yılı için 132 milyon dolardır. Burdur'daki mermer ocaklarından çıkarılıp ihraç edilen mermer ihracatının ise 350 ila 380 milyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. Bu da Türkiye'nin yıllık mermer ihracatının yaklaşık yüzde 18'i demektir.'

Tüketicilerin, organik ve doğal malzemeleri tercih ettiğini dile getiren Ekinci, dünya genelinde doğal taş ve mermer kullanımının her geçen gün arttığını söyledi.

Burdur'un, işsizliğin en az görüldüğü illerden biri olduğunu hatırlatan Ekinci, 'Burdur'da işsizlik neredeyse yok denilecek kadar az. Bu kentte işsizlik değil de iş beğenmemezlik vardır. Sektörümüzde 9 bine yakın istihdam önemli bir rakamdır. Ayrıca mermer işçileri yüksek maaş alıyor.' dedi.
Kaynak: AA