BM Libya Özel Temsilcisi Kobler Mısır'da

Kobler, Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt ile 'Libya krizini sonlandıracak anlaşma formülüne ulaşmayı hedefleyen çözüm yollarını' görüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, Libyalı tarafları yeniden müzakere masasında bir araya getirmek ve kapsamlı bir barış anlaşmasına imza atılmasını sağlamak için çalıştıklarını belirtti.

Kobler, Mısır'ın başkenti Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Kobler, 'Libyalı tarafları yeniden müzakere masasında bir araya getirmek ve kapsamlı bir barış anlaşmasına imza atılmasını sağlamak için çalışıyoruz.' dedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri ile Libya krizini sonlandıracak anlaşma formülüne ulaşmayı hedefleyen çözüm yollarını konuştuklarını belirten Kobler, Libya'ya komşu ülkelerin işbirliğiyle kapsamlı bir barış anlaşmasına varılmasının kaçınılmaz olduğunu, Libya krizinin sona erdirilmesi için uluslararası toplum ve komşu ülkelerin ciddi şekilde rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Kobler, Kahire ziyaretiyle Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih ile bir araya gelerek, krizin çözümü için herkesi bir masa etrafında toplanmaya davet etmeyi hedeflediğini dile getirdi.

BM Libya Özel Temsilcisi Kobler, dün Kahire'ye ulaşmasının ardından UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac ile görüşmüştü.

Libya'daki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Sirac, 15 Nisan'da, hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını duyurmuştu.
Kaynak: AA