Türkmenistan Uluslararası Medya Forumu

Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Niyazliyev: 'Orta Asya dünyanın en önemli bölgelerinden biridir'.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, Türkmenistan'da düzenlenecek, '1. Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı'nın tanıtımı amacıyla organize edilen, 'Türkmenistan Küresel Medya Forumu' başladı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'nın düzenlediği medya forumu, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi İdaresi Binası'nda gerçekleştirildi.

Forumun açılış konuşmasını yapan Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Batır Niyazliyev, 'Orta Asya dünyanın en önemli bölgelerinden biridir.' dedi.

Türkmenistan'ın da bu anlamda önemli bir ülke konumunda bulunduğuna işaret eden Niyazliyev, ülkelerinin çok büyük pazarlara komşuluk ettiğini anlattı.

Niyazliyev, Orta Asya ulaşım koridorunun aktif olarak kullanılması için çaba sarfettiklerini ve bu konuda her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Bu konuda sürdürülen uluslararası çalışmalara da destek verdiklerini vurgulayan Niyazliyev, yürütülen çalışmaların BM desteğinde ve kontrolünde ilerlemesini istediklerini belirtti.

- 'Ulaştırma sektörünün tüm yasal zemini geliştirilecek'

Türkmenistan Karayolları Bakan Yardımcısı Annadurdy Kosayev de ulaştırma ağlarının geliştirilmesinin, devlet politikalarında öncelikli alanlardan biri olduğuna dikkati çekti. Gelecekte Türkmenistan'ın dünya ulaştırma sistemine entegrasyonunu sağlayacak projeler geliştirdiklerini anlatan Kosayev, özellikle otomotiv taşımacılığına önem verdiklerini bildirdi.

Kosayev, Türkmenistan'ın ulaştırma lojistik merkezlerinin geçiş güzergahında bulunması nedeniyle, önemli bir noktada olduğunu anımsattı.

Ulaştırma sektörünün hukuki altyapısını güçlendirdiklerine işaret eden Kosayev, gelecekte sektörün tüm yasal zeminin geliştirileceğini kaydetti.

- 'Yarın açılacak havalimanı için sabırsızlanıyorum'

Boeing Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Martin Bentrott ise şirketinin bu yıl 100. yılını kutladığını anımsatarak, bu 100 yılın, 25'inde Türkmenistan ile iş birliği içinde ve ülkeye ilk uçağı 1992 yılında getirdiklerine vurgu yaptı.

Bentrott, Türkmenistan'ın ulaştırma yatırımlarının gelişimi açısından önemli bir döneme girdiğini belirterek, 'Yarın Türkmenistan'da açılacak uluslararası havalimanı için sabırsızlanıyorum. Umarım yapılan yeni ultra modern havaalanı, dünyanın en büyük terminallerinden biri olur.' dedi.

Havacılığın Türkmenistan'ın öncelikli alanlarından biri olduğuna değinen Bentrott, yarın Aşkabat'ta açılışı gerçekleştirilecek uluslararası terminalin de ülkenin bu konudaki hızlı gelişimini ortaya koyduğunu ifade etti.

- '30 ülkeden 65 gazeteci katıldı'

Medya Forumunda, Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP), Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE), Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU), Uluslararası DenizcilikÖrgütü (IMO) ve Uluslararası Demiryolları İşbirliği Örgütü'nün (OSJD) temsilcileri sunumlar yaptı.

Yaklaşık 30 ülkeden 65 gazetecinin katıldığı medya forumuna, ayrıca 10 uluslararası kuruluş temsilcisi de iştirak etti.

- '1. Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı'

BM Genel Kurulu'nun 2015 yılı kararı çerçevesinde, uluslararası ulaştırma konularında ve tüm modlardaki taşımaların liberasyonunun gerçekleştirilmesi amacıyla, Türkmenistan'ın teklifi doğrultusunda, 26-27 Kasımda Aşkabat'ta '1. Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı' düzenlenecek.

Türkmenistan Uluslararası Medya Forumu ile BM öncülüğünde ülke devlet başkanı ve hükümet yetkililerinin katılımının beklendiği, '1. Uluslararası Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı'nın dünyaya duyurulması hedefleniyor.

Kaynak: AA