Kastamonulu İkizlerin 'Adnan' Ve 'Menderes' Hikayesi

Kastamonulu ikiz kardeşler, merhum Başbakan Menderes'in 27 Mayıs askeri darbesinin ardından tutuklanması ve 17 Eylül 1961'de idam edilmesine tepki gösteren babalarının kendilerine 1962 yılında Adnan ve Menderes isimlerini vermesinin hikayesini anlattı Adnan Akar: 'İsimlerimizin Adnan ve Menderes olduğu duyulunca babam hakkında dava açılmış, dava sonucu da İnebolu Cezaevi'nde 2 aydan fazla hapis yatmıştı' Menderes Akar: 'Babam, o şartlara göre cesaretli bir karar alarak ismimizi Adnan ve Menderes koydu'.

ÖMER ERİM BAŞTİMAR/KADİR YILDIRIM - Kastamonulu ikiz kardeşler, merhum Başbakan Adnan Menderes'in 27 Mayıs askeri darbesinin ardından tutuklanması ve 17 Eylül 1961'de idam edilmesine tepki gösteren babaları Abdullah Akar'ın kendilerine 1962 yılında Adnan ve Menderes isimlerini vermesinin hikayesini anlattı.

Kastamonu'nun İnebolu ilçesine bağlı Evrenye köyünde yaşayan Abdullah Akar, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından merhum Başbakan Adnan Menderes'in tutuklanmasından çok etkilendi. Menderes'in darbe sonucu başbakanlıktan alınması ve 17 Eylül 1961'de asılarak idam edilmesine tepki gösteren Akar, 1962'de dünyaya gelen ikiz bebeklerine 'Adnan' ve 'Menderes' isimlerini koymak istedi.

Nüfus Müdürlüğünde görevlinin uyarısına rağmen bebeklerine Adnan ve Menderes isimlerini koymakta ısrar eden Akar, hakkında açılan dava sonucu yaklaşık 2 ay hapis yattı.

AA muhabirine isimlerinin hikayesini anlatan Adnan ve Menderes Akar kardeşler, babalarının kendilerine güzel bir miras bıraktığını dile getirdi.

Adnan Akar, babasının 10 yıl önce hayatını kaybettiğini belirterek şöyle devam etti:

'Rahmetli babam, Adalet Parti'li idi. Darbe yapılıp Adnan Menderes asıldı. Kimse bir şey yapamıyor. Tabii babam da bir şey yapamıyor ama bu olaydan çok etkilenmiş. Biz 1962 yılında dünyaya geldik. Babam Nüfus Müdürlüğüne giderek bizi kayıt ettirmek istemiş. Nüfus memuru 'İsimleri ne?' deyince babam, 'Adnan ve Menderes' demiş. Nüfus müdürünün uyarılarına rağmen babam isimleri yazmasını rica etmiş, memur da kimliklerimizi hazırlayarak vermiş. İsimlerimizin Adnan ve Menderes olduğu duyulunca babam hakkında dava açılmış, dava sonucu da İnebolu Cezaevi'nde 2 aydan fazla hapis yatmıştı.' diye konuştu.

- 'Olay duyulunca Orman Müdürlüğü babama ağaç vermedi'

Babasının işlerinin de elinden alındığına işaret eden Akar, şunları söyledi:

'Babam o zaman kereste ticareti yapıyor, bir iş adamı. Maddi durumu iyi. Olay duyulunca Orman Müdürlüğü babama ağaçları artık vermiyor. Tüm ticaret yolları kesiliyor. Babam fakirleşiyor. Çocukluğumuz ve gençliğimizde ciddi fakirlik içerisinde büyüdüğümüzü hatırlıyoruz.'

Akar, babasının cesaretli davranarak kendilerine 'Adnan' ve 'Menderes' ismini koyduğunu dile getirdi.

Babaları gibi kendilerinin de darbe karşıtı olduklarını vurgulayan Akar, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine tepki gösterdiklerini söyledi.

Menderes Akar da babasının o şartlara göre cesaretli bir karar alarak isimlerini Adnan ve Menderes koyduğuna dikkati çekti.

FETÖ'nün darbe girişimine de tepki gösterdiklerini ifade eden Akar, 'Darbe girişiminden biz de korkudan çok etkilendik, ülkemiz adına çekindik. Çok şükür halkımızın sayesinde FETÖ'nün darbe girişimini atlattık.' dedi.
Kaynak: AA