'Boşnakça'nın Atası' Hevai Unutulmadı

'Boşnakça'nın atası' olarak kabul edilen ve ilk BoşnakçaTürkçe sözlüğün yazarı Muhammed Hevai Üsküfi için doğduğu Dobrnj köyünde anıt açıldı.

'Boşnakça'nın atası' olarak kabul edilen ve ilk Boşnakça-Türkçe sözlüğün yazarı Muhammed Hevai Üsküfi için doğduğu köy olan Dobrnj'de anıt yaptırıldı.

Bosna Hersek'in Tuzla şehri yakınlarındaki köyde düzenlenen törene, Tuzla Belediye Başkanı Jasmin İmamovic ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Soner Şahin de katıldı.

İmamovic, burada yaptığı konuşmada, Hevai'nin Boşnakça'nın temel sözcüklerini kaleme aldığını anımsatarak, 'Aydınlık, karanlığa karşı her zaman kazanır. Bu sözlük, Boşnakça'nın aydınlığını temsil ediyor ve aynı zamanda Hevai'yi Boşnakça'nın atası yapıyor.' dedi.

Kültür ve Tanıtma Müşaviri Şahin de törene katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 'Hevai, hem Boşnak hem de Türk kültürünün temsilcilerindendir. Bu anıt ve sözlük, iki kültürün yüzyıllardır iletişimde olduğunun ve olacağının göstergesidir.' diye konuştu.

Köy muhtarı Hazrudin Kisic ise insanları halen Hevai'yi yeterince tanımadığını söyleyerek, gelecekte Boşnak şair ve yazar anısına müze olarak da kullanılacak bir ev inşa edeceklerini söyledi.

Törenle açılan anıtın üzerinde, 'Boşnakça'nın atası. Güney Slav dillerinin en eski sözlüğü Boşnakça-Türkçe sözlüğün yazarı.' ifadeleri yer aldı. 1601-1651 yıllarında yaşayan Hevai'nin hazırladığı Boşnakça-Türkçe sözlüğün en eski el yazma kopyası İsveç'teki Uppsala Üniversitesi Kütüphanesi'nde korunuyor. Makbul-i Arif olarak da bilinen sözlük, Güney Slav dillerinde yazılmış ilk sözlük olarak kabul ediliyor.

Sözlüğün 1798 yılına ait bir kopyası ise Saraybosna Kent Arşivi'nde saklanıyor.
Kaynak: AA