Avrupa Konseyi Parlamento Başkanları Konferansı

Bosna Hersek Milletler Meclisi Başkanı Safet Softic: 'Nefret suçları genç insanlar tarafından işleniyor, savaş döneminde henüz doğmamıştı bu kişiler'.

Bosna Hersek Milletler Meclisi Başkanı Safet Softic, Bosna Hersek'de nefret suçlarının oranında son dönemde artış olduğunu belirterek, bu söylemin genelde savaş döneminde henüz doğmamış gençler tarafından kullanıldığını söyledi.

Strazburg'da düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamento Başkanları Konferansına katılan Softic, “Irkçılık karşıtı ve kapsayıcı toplumlar için parlamentoların nefrete karşı harekete geçmesi” konulu oturumda konuştu. Yapılan bir düzenleme ile nefret söyleminde bulunanları ifşa etme ve kınama kararı aldıklarına değinen Softic, 'Mayıs ayında yapılan bir toplantıda bu konu ele alındı. Beşeri ve mali kaynaklar ayırarak bu tür sapkın davranışlar engellenmelidir.' dedi.

Bosna Hersek’te nefret suçlarına karşı geçmişte etkin bir önlem alınamadığını kaydeden Softic, 'Önceden önlem alınmalı. İnsan, eğitim, sivil toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bosna Hersek’te nefret suçlarına karşı eğitilmiş elemanımız yok.' ifadelerini kullandı.

İfade özgürlüğü ve nefret söylemi arasındaki çizginin çok ince olduğuna vurgu yapan Softic, 'Devlet nefret söyleminin en çok nerelerde gizlendiğini incelemeli, internetteki nefret söylemine, tehlikelerine dikkat etmeli. Bu konuya dikkat çekmek ve önlem almak amacıyla medya okur-yazarlığı ile ilgili çalışmalarımız var.' şeklinde konuştu.

'Nefret suçları genç insanlar tarafından işleniyor. Savaş döneminde henüz doğmamıştı bu gençler.' sözleriyle nefret suçları işleyenlerin profiline dair bilgi veren Softic, Bosna Hersek'in bu konuda önemli bir yer tuttuğunu, ayrıntılı çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyerek, 'Toplumlar arasındaki uçurumlar derinleştirilmemeli.' dedi.

Kaynak: AA