Türkiye Küçük Oteller Derneği Genel Başkanı Mehmet Çelik Açıklaması

Türkiye Küçük Oteller Derneği Genel Başkanı Mehmet Çelik, "Devletten beklentimiz, turizm teşviklerini artırılması ve daha efektif hale getirilmesi" dedi.

Türkiye Küçük Oteller Derneği Genel Başkanı Mehmet Çelik Açıklaması
2016 sezonunun sonuna yaklaşırken Türk turizminin en kötü sezonunun da arkada bırakıldığını işaret eden Türkiye Küçük Oteller Derneği Genel Başkanı Mehmet Çelik, "Her şeyin düzelip fevkalade olacağını söylemek safdillik olur kanaatindeyim. Şüphesiz en önemli konu güvenlik. Her şey buna bağlı gelişecek. Her şeyden önce ülkemizin en kısa sürede istikrara, huzura ve güvene ihtiyacı var. Bu olmazsa hiçbir çaba, turisti ülkemize çekmeye yetmez. Bu anlamda devlete büyük görev düşüyor. Öncelikle güven ortamı oluşturulmalı. Bu da çok kolay görünüyor demeyi çok isterdim. Devletten beklentimiz, turizm teşviklerini artırılması ve daha efektif hale getirilmesi" diye konuştu.

"Kalitemiz hepsinden üstün"

Yurt dışında Türkiye’nin imajını güçlendirmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

"Bu kaçınılmaz. Bunca olumsuzluğun ardından teselli olduğumuz bir nokta var. O da, yabancı turistlerin İspanya ve Yunanistan’da hayal kırıklığına uğramış olması. Aslında bu bilinen bir gerçek. Her ne kadar kendimizi acımasızca eleştirsek de hem otel kalitemiz, hem hizmet kalitemiz hepsinden üstün. Ancak bu yetmiyor. Yabancı tur operatörlerine gelince, özellikle İngilizlerin 2016 yılı için favori destinasyonları Asya idi. Avrupa sonra geliyordu ve tabii ki yakınlığı nedeniyle öncelik Türkiye’nindi. Ancak bomba olayları ve darbe girişimi tüm beklentileri yerle bir etti."

Ülke turizmine direkt etki edecek bir başka faktörün de İsrail ve Rusya ilişkilerindeki düzelme olduğunu vurgulayan Çelik, "Bu kitle Antalya turizmimizi beslediği takdirde, taşlar daha da yerine oturmuş olabilir" dedi.

"İki taraf da mutsuz olmaya başladı"

Dünyada ve ülkemizde küçük otellere olan ilginin gitgide arttığına dikkat çeken Mehmet Çelik, "Her şey dahil sistemin popülaritesini kaybetmeye başlaması, ilgiyi küçük otellere çekmeye başladı.

Özellikle yerli turiste hizmet eden bölgeler bu sezonu az yarayla atlattı diyebiliriz. Ancak bu geçiş iki taraf açısından da sancılı. Çünkü küçük oteller, daha çok entelektüel alt yapıya sahip, sosyoekonomik düzeyi üstlerde olan profile hitap ederken, merakla bu iç turizme yönelen özellikle yerli turistler, her şey dahil sistemde aradıklarını bulamadıkları zaman iki taraf da mutsuz olmaya başladı.

Umarım her iki taraf da birbirine alışır" diye konuştu.

"İstanbul’un işi çok zor"

2017 yılı için de umutlu konuşmanın olası olmadığını ifade eden Çelik, "Güney turizmini, Antalya’yı İsrail beslerse, diğer bölgeler de yerli turiste hizmet ederlerse 2017’yi zararsız atlatabilirler. İstanbul’un işi çok zor. Arap turistler, hiçbir oteli memnun etmiyor. Kısaca bize Avrupa’dan hayır yok gibi. Devlete bu dönemde çok iş düşüyor. Teşvikler tatmin edici olmazsa çok işletme kepengi indirir" diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: İHA