BM'den Suriye Rejimine Tepki Açıklaması (2)

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura: 'BM insani yardım konvoyunun geçişi için hala izin gelmemesinden dolayı hayal kırıklığı yaşıyoruz. Ama özellikle hayal kırıklığı yaşayanlar Suriye halkı' Mistura'nın Danışmanı Jan Egeland: 'İyi haber, son 24 saatte sivil ölümlere ilişkin bir bilgi gelmedi. Okul ve hastanelere yapılan saldırılar durdu. Kötü haber ise elimize geçen bu fırsatı insani yardım ulaştırma noktasında değerlendiremiyoruz'

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, BM tarafından, ateşkes ilanının ardından Halep'in doğusuna gönderilmek için amacıyla Hatay'ın Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye tarafına geçiş yapan 40 yardım tırı için Suriye rejiminin hala izin vermemesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını belirterek, 'Ama özellikle hayal kırıklığı yaşayanlar Suriye halkı' dedi.

De Mistura, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Halep'in tek erişim ağı olan Castello yolunun son dönemde yaşanan gelişmelerden dolayı ABD-Rusya ateşkes anlaşmasında özel bir statüye sahip olduğunu söyledi.

Suriye Özel Temsilcisi, 'Bildiğiniz gibi ABD ve Rusya'nın yaptığı anlaşmada detaylar resmi olarak verilmedi. Fakat farkında olduğumuz bazı şeyleri size söyleyebilirim. Castello yolu ABD-Rusya anlaşmasında son dönemde yaşanan gelişmelerden dolayı özel bir statüye sahip. Çok özel bir statü.' ifadelerini kullandı.

Castello yolunun rejim güçleri ve diğer silahlı gruplardan arındırılması için ABD ve Rusya'nın sıkı bir çalışma yaptığını aktaran De Mistura, yapılan anlaşmaya göre bunun bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Özel Temsilci, ayrıca söz konusu yolda yeni bir kontrol noktası olacağını dile getirdi.

BM'nin 20'şerli iki gruptan oluşan 40 insani yardım tırının Türkiye-Suriye sınır bölgesinde hareket etmek üzere beklediğini anımsatan de Mistura, 'Konvoy harekete geçtiğinde taciz edilmeyecek, incelenmeyecek ve bu yoldan engelsiz bir şekilde Halep'in doğusuna yol alacak.' şeklinde konuştu.

De Mistura, Suriye rejimine sadece BM yasasına göre konvoyda yer alan gıda ve sağlık malzemelerinin niteliğine ilişkin küçük bir tebliğ iletileceğini belirterek, rejimin Castello yoluyla ilgili üzerine düşeni bir an önce yapması gerektiğini kaydetti.

Bir soru üzerine, Suriye rejiminden BM insani yardım konvoyunun geçişi için hala izin gelmemesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade eden de Mistura, 'Ama özellikle hayal kırıklığı yaşayanlar Suriye halkı. Rusya da en az bizim kadar hayal kırıklığı yaşıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

De Mistura, Suriye rejiminden BM insani yardımlarının geçişi konusunda gerekli izni almak için aktif olarak baskı yapmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

- 'Öldürmeler geniş ölçüde azaldı'

Suriye'deki son gelişmeler hakkında bilgi veren de Mistura'nın danışmanı Jan Egeland ise sahadan aldıkları bilgilere göre ateşkes anlaşmasına büyük oranda uyulduğu bilgisini paylaşarak, şöyle konuştu:

'Öldürmeler geniş ölçüde azaldı. İyi haber, son 24 saatte sivil ölümlere ilişkin bir bilgi gelmedi. Okul ve hastanelere yapılan saldırılar durdu. Kötü haber ise elimize geçen bu fırsatı insani yardım ulaştırma noktasında değerlendiremiyoruz. Biz bugün yardımları ulaştırmak için hazırız, ama Halep'in doğusuna yarın ulaşmayı umuyoruz. Ağustosta başvurduğumuz ve eylülde rejim tarafından izni onaylanan diğer bölgelere de hafta bitmeden önce gitmek için hazırız.'

Egeland, yardım konvoylarının hareketi için ellerine henüz tek bir izin mektubunun dahi ulaşmadığına işaret ederek, izin gelmeden konvoyların yola çıkması durumunda engellerle karşılaşacağını söyledi.

Kaynak: AA