Yorgancılar Açıklaması 'Afrika Ülkelerini Hedef Pazarlara Dahil Etmeliyiz'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, alternatif ihraç pazar arayışlarında Afrika ülkelerinin potansiyeline dikkat çekti. Dar gelirli olmasına rağmen gelişim gösteren Afrika pazarının sahip olduğu genç nüfusun ticaret yapma açısından çok önemli bir avantaj olduğunu belirten Yorgancılar, “Devletimizin de yanımızda olması ile İzmirli sanayiciler olarak ülkemize döviz kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorgancılar Açıklaması 'Afrika Ülkelerini Hedef Pazarlara Dahil Etmeliyiz'
İzmir’in fuarlar kenti misyonunu çok önemsediklerini ve bu konudaki organizasyonların bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Bu anlamda, 85.’si gerçekleştirilen İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Odamız bir stand açtı. Söz konusu standımız ile, hem Odamızı ve OSB’lerimizi yerli ve yabancı katılımcılara tanıtmak, çalışmalarımız hakkında bilgilendirmek, hem de İEF’e olan manevi desteğimizi göstermek istedik” dedi.

EBSO olarak, 85. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında fuarın katılımcılarından olan 10 farklı ülke heyetini ağırladıkları bilgisini veren Yorgancılar, “Sri Lanka, Irak, Ruanda, Kosova, Sudan, Malezya, Gambiya, Güney Afrika, KKTC’den gelen Bakan, Büyükelçi ve üst düzey yöneticilerden oluşan heyetlerle karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Söz konusu ziyaretlerde öncelikle ülkemizin demokrasi mücadelesindeki dik duruşu, birlik ve beraberliğimiz ile Türkiye’nin böylesi tarihi bir tehlikenin ardından dahi ekonomik olarak nasıl güçlü kaldığını, nasıl güvenilir bir liman olduğunu anlatmaya çalıştık” dedi.

Ülke ve bölge potansiyeline vurgu

Sözkonusu görüşmelerde ayrıca Türkiye, Ege Bölgesi ve İzmir ile ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konularının ele alındığını kaydeden Yorgancılar şunları söyledi:

“Bu kapsamda özellikle Irak Kalkınma Bakanı ile görüşmemizde, Irak’ın Türkiye’nin en önemli partnerlerinden birisi olmasına rağmen, gerileyen ticari ilişkilerimize ivme kazandırıp eski seviyelerini de geçmemiz gerektiği hususunu görüştük. Diğer yandan, alternatif yeni pazarlar konusunda Afrika ülkelerinin dar gelirli olmasına rağmen, gelişen pazar olması ve genç nüfusunun ticaret yapma açısından çok önemli bir avantaj olduğunun farkındayız. Özellikle bu hususta, Sri Lanka Yatırım Ajansı’nın Sayın Başkanının ifade etmiş olduğu “Türkiye bize gelirse Asya’ya açılır. Biz Türkiye’ye gelirsek Avrupa’ya açılırız” sözünü çok önemsiyorum. Bu yaklaşım içerisinde Afrika ülkelerini hedef pazarlarımıza dahil etmek zorundayız. Ekonomi Bakanımızdan da ısrarla, yurtdışı fuar desteklerindeki eksiklerin tamamlanması, navlun desteği, barter sistemi benzeri taleplerimizin altında yatan da budur. Devletimizin de yanımızda olması ile İzmirli sanayiciler olarak ülkemize döviz kazandırmaya devam edeceğiz.”
Kaynak: İHA