Margallo-Malki Görüşmesi

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki ile görüştü Filistin Başbakanı Malki: 'Abbas, Netanyahu ile şartsız ve herhangi bir yerde görüşmeye hazırdır. Biz bu görüşmenin en kısa zamanda gerçekleşmesi için Moskova ile olan temaslarımızı sürdürüyoruz' 'Yerel seçimlerin yapılmamış olmasıyla ilgili büyük endişe duyuyoruz. Doğu Kudüs'ün seçimlere katılması çok önemlidir. Onu dışarıda bırakmak çok ciddi bir sorun olur' Fransa'nın organize etmek istediği Barış Konferansının yıl sonundan önce yapılması öngörülüyor

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki ile görüştü.

İspanya Dışişleri Bakanlığının Madrid'deki konutu Viyana Sarayı'nda gerçekleşen görüşmeden sonra Margallo ve Malki basın toplantısı düzenledi. Bakanların Filistin'de ertelenen yerel seçimler, Filistin Devlet Başbakanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında Moskova'da yapılması beklenen ancak gerçekleşmeyen görüşmeyle ilgili gelişmeler ve Fransa'nın organize etmek istediği Barış Konferansı konularında görüş alışverişinde bulundukları bildirildi.

Filistin Dışişleri Bakanı Malki, Abbas ile Netanyahu arasında 8-9 Eylül'de Moskova'da planlanan görüşmenin 'Netanyahu'nun son anda fikir değiştirip, daha fazla zaman istemesinden dolayı ertelendiğini' söyledi. Malki, 'Abbas, Netanyahu ile şartsız ve herhangi bir yerde görüşmeye hazırdır. Biz bu görüşmenin en kısa zamanda gerçekleşmesi için Moskova ile olan temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu tip görüşmelerin, barış müzakerelerinin tekrardan başlamasına yardımcı olacağını düşünüyoruz.' dedi.

Bu arada 1991 yılında Madrid'de yapılan Barış Konferansının ikincisi niteliğinde Fransa'nın organize etmek istediği konferansın bu yıl sonundan önce olmasına çalışıldığını ifade eden Malki, 'Bu girişimin, yol haritasının daha fazla geliştirilmesine yardımcı olmasını, barış sürecini güçlendirmesini ve meyve veren bir toplantı olmasını istiyoruz. Bu konferansla ilgili detayları belirlemek için 28 ülkenin yüksek temsilcileriyle 19 Eylül'de New York'ta bir toplantı yapılacak.' açıklamasında bulundu.

Malki ayrıca Filistin'de 8 Ekim'de yapılması öngörülen yerel seçimlerin, Doğu Kudüs'ün seçimlere dahil edilmemesi ve Hamas'ın kontrolünde bulunan Gazze'de seçimlerin şeffaflığıyla ilgili endişelerden dolayı ertelendiğini hatırlattı. 21 Eylül'de Filistin'de yüksek mahkemenin toplanarak yerel seçimlerin ertelenmesi konusunu görüşeceğini ve yeni seçim tarihinin belirlenmeye çalışılacağını dile getiren Malki, 'Yerel seçimlerin yapılmamış olmasıyla ilgili büyük endişe duyuyoruz. Doğu Kudüs'ün seçimlere katılması çok önemlidir. Onu dışarıda bırakmak çok ciddi bir sorun olur.' dedi.

Malki, Madrid'den bugün ayrılarak 17. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesine katılmak üzere Margarita Adası'na geçeceğini, şu anda Moritanya'da bulunan Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın da 16 Eylül'de bu zirveye katılacağını söyledi.
Kaynak: AA