'Kist Hidatik' Hastalığı Uyarısı

Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hayvanlarda görülen 'kist hidatik' hastalığının ölüme varan sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, hastalığın insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümüne yol açtığı belirtildi.

Kist hidatik hastalığının insanlara kedi, tilki ve özellikle de köpekler tarafından bulaştığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Hasta koyunların, keçilerin ve sığırların kistli sakatatlarını yiyerek paraziti alan köpeklerin dışkılarıyla parazit yumurtaları çevreye saçılır. Bu yumurtalar rüzgarla ve böceklerle taşınarak yiyeceklere, suya ve toprağa geçer. Parazit yumurtalarının bulaştığı yiyeceklerin yenilmesi, suların içilmesi, köpeklere dokunulduktan sonra ellerin iyice yıkanmaması, toprağa temas ettikten sonra ellerin iyice yıkanmaması, hastalığın insanlara bulaşmasına yol açar. Hastalık insanlarda hiçbir belirti vermeyebileceği gibi yerleştiği organa göre belirtiler değişebilir. Kistler karaciğere yerleşince bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı ve karında şişkinlik olabilir. Kistlerin patlaması sonucu hastalık ölümle sonuçlanabilir. Hastalığın tedavisi cerrahi operasyonla kistin vücuttan çıkarılmasıdır. Kistli sakatatlarınızı köpeklerinize yedirmeyin. Hayvanların ulaşamayacağı derin bir çukura gömün.'

Kaynak: AA