Fazla Su Harcayana İnşaat Tarifesi

Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, gereksiz sarfiyatın önüne geçmek amacıyla, mahallelerdeki aylık su tüketiminin mesken tarifesinin 2 katını aşması halinde, ödemenin inşaat tarifesi üzerinden yapılacağına ilişkin uyarıda bulundu.

Fazla Su Harcayana İnşaat Tarifesi
MASKİ Genel Müdürlüğü Abone İşleri Dairesi Başkanlığı, Manisa genelinde dengeli su sarfiyatını sağlamak için çeşitli yaptırımlar uyguluyor. Büyükşehir Kanunu ile köyden mahalleye dönüşen yerleşimlerdeki gereksiz sarfiyatın önüne geçmeyi amaçlayan MASKİ, ödeme tarifelerini hanelerde kullanılan aylık su miktarındaki aşıma göre belirliyor.

Aylık tüketimin, bağlı olduğu ilçeye ait mesken tarifesindeki ilk kademenin 2 katını aşması durumunda, yapılan inceleme ve tespitler sonucunda aşan sarfiyat miktarı inşaat tarifesinden ücretlendiriliyor. Abonelikte, aylık su tüketiminin 30 tonu aşması halinde ise, bu miktarı aşan tüketim, yine inşaat tarifesi üzerinden faturalandırılıyor.Söz konusu uygulamayla, özellikle kırsal bölgelerdeki bağ bahçe sulamalarına engel olarak, mahallelerin yetersiz su problemi yaşamaları önleniyor.

Genel Müdür Yardımcısı Başaran’dan öneri

Vatandaşların konuyla ilgili gerekli tedbirleri alması konusunda önerilerde bulunan MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Şehnaz Başaran, “Bilindiği üzere 2560 sayılı Kanun ile içme, kullanma ve suyu ihtiyaçlarının, yeraltı ve yerüstü kaynaklardan sağlanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması sırasında, kaynaklardan aboneye ulaşıncaya kadar bütün görev MASKİ Genel Müdürlüğü’ne aittir. Bu kapsamda koyulan kanunlar ışığında, özellikle kırsal bölgelerdeki dengesiz su kullanımının önüne geçmek amacıyla ücretlendirme konusunda aylık tüketim aşımlarının baz alınması yoluna gidilmiştir. Yani evlerinde su kullanan vatandaşlarımız, yaşadıkları ilçenin mesken tarifesindeki ilk kademenin 2 katını aşarlarsa, aştıkları miktar için inşaat tarifesi üzerinden ödeme yapmak durumundalar. Aynı şekilde aylık olarak 30 tonun üzerinde olan harcamalar da, yine inşaat tarifesine girecektir. Bu caydırıcı uygulama sayesinde, gereksiz kullanımın ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Böylelikle, mahallelerimizin su konusunda yaşadığı sıkıntılar da büyük ölçüde son bulacaktır. Bu nedenle vatandaşlarımızın, söz konusu yasal uygulama sebebiyle mağdur olmamaları için su kullanımı konusunda dikkatli ve özenli davranmaları gerekmektedir.” şeklinde açıklama yaptı.
Kaynak: İHA