AB'den Tunus'a 'Marshall Planı'

Avrupa Parlamentosu, AB'nin Tunus’a 500 milyon avro yardım planını onaylayarak, Tunus yönetiminin 20162020 Stratejik Kalkınma Planına destek verdi.

AB Komisyonunun Tunus’a yönelik ekonomik ve siyasi desteğini artıracak planı Strazburg’da toplanan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulundan destek gördü. Komisyon’un 500 milyon avroluk destek planına yeşil ışık yakan Parlamento üyeleri, AB ve Tunus arasında 'Marshall Planı' olarak değerlendirilen uygulamanın bir an önce başlatılmasını kararlaştırdı.

Strazburg’da devam eden AP Genel Kurulunda dün görüşülen Tunus yönetiminin desteklenmesi yönündeki tasarı bugün oylanarak kabul edildi. Plana göre Komisyon’un aldığı 500 milyon avroluk makro finans destek kararı ile hem AB hem de uluslararası kuruluşlardan Tunus’a kredi yolu açılacak.

AB’nin Tunus’a Marshall Planı olarak değerlendirilen yardımı ile Tunus yönetiminin uygulamaya sokmayı kararlaştırdığı 2016-2020 stratejik kalkınma planına destek verilerek, ülkenin ekonomik geleceği desteklenecek.

59’a karşı 596 oyla kabul edilen tasarıda Tunus Meclisinin desteklenmesi, AB ve Tunus arasında karma parlamento komisyonunun kurulması ve Tunus’un demokratik kurumlarının tesis edilmesi için sivil toplum da dahil olmak üzere teknik desteğin verilmesi kararları memnuniyetle karşılanıyor.

Konuyla ilgili raporu kaleme alan İtalyan AP üyesi Fabio Massimo Castaldo, 'Destek beyanında bulunmak yeterli değil, şimdi somut önlemler alma zamanıdır. Tunus’un istikrarı Avrupa’nın istikrarı anlamına gelir, Tunus toplumu Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü ve şimdi bize düşen bu dayanışmayı göstermektir' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA