Zambiya'da Yeniden Devlet Başkanı Seçilen Lungu Göreve Başladı

Zambiya'da 11 Ağustos'taki seçimlerde yeniden devlet başkanı seçilen Edgar Lungu, yemin ederek 2. dönemine başladı.

Devlet Başkanı Lungu, muhalefetin Anayasa Mahkemesine seçimin sonuçlarına yönelik itiraz başvurusunun reddedilmesinin ardından başkent Lusaka'da düzenlenen törende yemin etti.

Lungu, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ve Botsvana Devlet Başkanı Ian Khama'nın da katıldığı törende yaptığı konuşmada 'Önümüzde çok önemli bir görev var. Tek Zambiya, tek millet olarak, birlikte çalışmaya ihtiyacımız var.' dedi.

Zambiya Yüksek Seçim Komisyonu, Devlet Başkanı ve iktidardaki Yurtsever Cephe'nin (PF) lideri Lungu'nun 11 Ağustos'ta yapılan seçimlerde oyların yüzde 50,3'ünü alarak yeniden devlet başkanı seçildiğini ilan etmişti.

Oyların yüzde 47,6'sını elde eden muhalefetteki Ulusal Kalkınma için Birleşme Partisi (UPND) lideri Hakainde Hichilema seçime hile karıştırıldığını savunarak itiraz etmişti. Hichilema'nın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı itiraz başvurusu 5 Eylül'de reddedilmişti.

Ülkede, seçim sonuçlarından şüphe duyduğunu ve PF'nin 300 bin oyunu çaldığını görüşünü açıkça dile getiren muhalefet liderlerinden Nevers Mumba da önceki gün gözaltına alınmıştı.

Kaynak: AA