Hindistan'ın Eyaletler Arasında Su Gerginliği

Ülkenin güneyindeki Karnataka ve Tamil Nadu eyaletleri arasında çıkan su anlaşmazlığı şiddete dönüştü.

Hindistan'ın güneyindeki Karnataka ve Tamil Nadu eyaletleri arasındaki çıkan su tartışması şiddete dönüştü.

Hindistan Anayasa Mahkemesinin geçen hafta Karnataka eyaletinden çıkan Cauvery Nehri'nin sularını barajlarda tutmaması ve Tamil Nadu'ya salması kararı Karnatakalıların tepkisine neden oldu.

Eyaletin Asya'nın silikon vadisi olarak bilinen Bangalore kentinde ve diğer kentlerinde binlerce kişi sokaklara çıkarak kararı protesto etti.

Araçları ateşe veren, dükkanlara saldıran göstericilere polisin müdahalesinde 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Emniyet olayların tırmanmasını önlemek için Bangalore'un bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Polis yetkilisi N.S. Megarikh, yasağın ardından ciddi olaylar olmadığını, 400 kişinin yağmacılık ve vandallık yaptıkları için gözaltına alındığını açıkladı.

Diğer yandan, Karnataka Eyalet Başbakanı Siddaramaiah, Anayasa Mahkemesinin kararına uymak zorunda olduğunu ancak paylaşmaya yetecek kadar suları bulunmadığını belirtti.

Karnataka eyaletinden çıkan ve Tamil Nadu eyaletine akan Cauvery Nehri yüzyıldan uzun süredir iki eyalet arasında ciddi tartışmalara neden oluyor. Özellikle Hindistan'da muson yağmurlarının beklenenden az olduğu yıllarda meydana gelen kuraklık, Tamil Nadu'daki çiftçilerin nehrin sularına olan talebini artırıyor.
Kaynak: AA