Ekmeklerini 'Atık Mermerden' Çıkarıyorlar

Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde Halk Eğitim Merkezince açılan mermer mozaik kursuna katılan ev kadınları, atık mermer ile yaptıkları el sanatı ürünleri ile ev ekonomilerine katkı sağlıyor İscehisar Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Özsarı: 'Bu projeyi sanayi atığı mermerleri ülke ekonomisine kazandırırken, aynı zamanda ev hanımlarının da meslek öğrenmeleri ve aile bütçelerine katkı sağlamaları amacıyla başlatttık' Kursiyer Sevim Dikmen: 'Mermer mozaik kursunda bir şeyler üretip satmak bende adeta terapi etkisi yapıyor'.

CANAN TÜKELAY - İscehisar ilçesinde Halk Eğitim Merkezince açılan mermer mozaik kursuna katılan ev kadınları, atık mermerden yaptıkları ürünler ile aile ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Kurs eğitmeni Gülsefa Azgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki atık mermerleri değerlendirmek amacıyla İŞ-KUR desteğiyle Halk Eğitim Merkezinde mermer mozaik kursu açtıklarını söyledi.

Kursa katılan kadınların, evlerinde boş oturmak yerine bir meslek edindiklerini ve günlük 20 lira ücret aldıklarını anlatan Azgın, şunları söyledi:

'Buraya gelen bayanlar işi öğreniyorlar. Daha sonra 'mermer cenneti' olarak tabir edilen İscehisar'daki atık mermerleri topluyorlar. Evlerinde mozaik tablolar, madalyonlar, file üzeri halılar yaparak ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Şu anda Giresunlular Şehitliği'nde önümüzdeki yıl düzenlenecek törenler için Topal Osman'ın tablolarını yapıyoruz. Törenlerde, yaptıklarımızı stand açarak tanıtacağız. Amacımız, yaptıklarımızı daha geniş kitlelere tanıtmak.'

- Farklı gruplardan öğrenciler var

İscehisar Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Necmettin Özsarı da 17 yaşından 55 yaşına kadar farklı yaş gruplarından vatandaşlara yönelik meslek edindirme kursları açmaya gayret ettiklerini aktardı.

Kadınların el becerilerini geliştirmeye yönelik kursların yoğun ilgi gördüğüne işaret eden Özsarı, şu değerlendirmede bulundu:

'Özellikle mermer mozaik kursumuza gösterilen yoğun ilgi dikkati çekiyor. Bu projeyi sanayi atığı mermerleri ülke ekonomisine kazandırırken, aynı zamanda ev hanımlarının da meslek öğrenmeleri ve aile bütçelerine katkı sağlamaları amacıyla başlatttık. Atık taşların değerlendirildiği ürünlerin pazarlanması için de destek veriyoruz. İscehisar'da bulunan Giresunlular Şehitliği için hediyelik eşya yapıldı. Bu yıl düzenlenen törenler için çeşitli tablolar yapıldı. Farklı hediyelik eşyalar yapılıyor. Sanatsal mozaiğin yanında sanayi mozaiğiyle de uğraşılıyor.'

Kursiyerlerden Sevim Dikmen, boş zamanını değerlendirmek için başladığı kurs sayesinde meslek öğrenmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, 'Mermer mozaik kursunda bir şeyler üretip satmak bende adeta terapi etkisi yapıyor. El emeği bu ürünlerimizin daha geniş kitlelere tanıtımı yapılabilirse çok memnun oluruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA