Yemen'de Kurban Bayramı Mesajları

Cumhurbaşkanı Hadi: 'Bu darbeciler, Yemen halkının üzerinde uzlaştığı ulusal diyalog görüşmelerinden çıkan kararları reddettiler, başkenti ele geçirdiler, silahlı kuvvetleri küçük gördüler ve toplumsal yapıyı bozdular' Husilerin lideri Husi: 'Suudi Arabistan yönetimi, Müslümanların hac farizasını yerine getirmesine engel olma hakkına sahip değildir'.

Yemen'de bir buçuk yılı aşkın bir zamandır birbirleriyle çatışan taraflar Kurban Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da ikamet eden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Husiler tarafından kurulan Yüksek Siyasi Konsey'in Başkanı Salih es-Samad, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ile Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi yayımladıkları mesajlarda Yemen halkı ile Suudi Arabistan rejimine seslendi.

Hadi mesajında, hükümet güçlerinin bir buçuk yılı aşkın süredir verdiği mücadelenin kendi seçimleri değil Husiler ile Salih yanlısı güçlerin dayatması olduğunu belirterek, 'Bu darbeciler, Yemen halkının üzerinde uzlaştığı ulusal diyalog görüşmelerinden çıkan kararları reddettiler, başkenti ele geçirdiler, silahlı kuvvetleri küçük gördüler ve toplumsal yapıyı bozdular.' ifadesini kullandı.

Hadi, ülkede yaşanan savaşın kalkınmayı durdurduğu ve ekonomiye darbe vurduğunun altını çizdi.

Samad SABA Haber Ajansı'nda yayımlanan mesajında yurt dışında bulunan hükümet liderlerinin geri dönmesi ve herkesin vatanın savunmasında üzerine düşen rolü yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Samad, savaşın durması için yapılan her müzakerede öne çıkması gereken tek seçeneğin kapsamlı ve adil barış ile yurt dışı ve içindeki siyasi partilerle gerçekleştirilecek diyalog olduğunu yineledi.

Suudi Arabistan yönetimiyle doğrudan müzakere yoluyla ülkede adil ve sürdürülebilir bir barıştan yana olduğunu vurgulayan Salih ise Suudi Arabistan'la diyaloğun Birleşmiş Milletler'in (BM) gözetiminde ve ön şartsız olmasını istedi.

Salih, Yemen halkının meşru hakkını müdafaa edecek ve kendisine yönelik saldırılara karşılık verecek güce sahip olduğunu dile getirdi.

Mesajında Suudi Arabistan'a hitab eden Husi ise 'Suudi Arabistan yönetimi, Müslümanların hac farizasını yerine getirmesine engel olma hakkına sahip değildir.' ifadesine yer verdi.

Husi, Suudi Arabistan'ın bu yöndeki baskılarının, İsrail'in Mescid-i Aksa üzerindeki uygulamalarına benzer bir hal almaya başladığını kaydetti.
Kaynak: AA