'Mucize Bitki' Toprakla Buluştu

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde safran soğanlarını toprakla buluşturan üreticiler, hasat zamanını iple çekiyor 'Mucize bitki' olarak adlandırılan, mor renkli ve hoş kokulu çiçeğiyle 1530 santimetre uzunluğundaki safran onlarca dönümlük alana ekilmesine rağmen hasat zamanı sınırlı sayıda ürün elde ediliyor.

ERSİN TURAN - Safranbolu ilçesinde safran bitkisinin ekimini yapan çiftçiler, hasat zamanını sabırsızlıkla bekliyor.

Türkiye'de Safranbolu ile özdeşleşen bitkinin, ağustos sonu ve eylül ayının ilk haftasında ekimi yapılırken, genelde ekim-kasım aylarında da hasat işlemleri gerçekleştiriliyor.

Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanılan, mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan, 15-30 santimetre uzunluğundaki safran, ilçedeki 49 çiftçi tarafından 53 dekarlık alana dikiliyor.

Geniş bir alanda ekilmesine rağmen hasat zamanı geldiğinde ortalama 20-25 kilogram civarında ürün elde edilebilen safran, bu nedenle 'altın değeri'nde görülüyor.

Safran üretimi yapan İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekim işlemlerinin tamamlandığını söyledi.

Bu yıl 13 dönümlük arazide ekim yaptıklarını ifade eden Yılmaz, 'Yaklaşık 300 kilo civarında safran soğanı ekiyoruz. Ekim-kasım döneminde bu çiçekler açmaya başlayacak. Geçen yıl 10 dönümlük bir araziye ekim yapmıştık, bu da onun devamı.' dedi.

Yılmaz bu yıl 15 kilo ürün beklediğini dile getirerek, 'Bu mevsimde ekmek biraz zor. Kurak bir dönem olduğu için ne kadar öncesinden hazırlasak da toprak kuruyor.' diye konuştu.

- Uzakdoğu ve Arap ülkeleri ilgili

Ekimin gerçekleşmesi için bir dizi zahmetli işlem yapmaları gerektiğini aktaran Yılmaz, şunları söyledi:

'İlk önce kuru toprağı birkaç kez suladık, sonra sürdük, gübreleri parçaladık, yeniden sulama yaptık, çapa motoruyla parçalama yaptık. Çalışan işçi arkadaşlar karıklarını açtılar. Açılan yerlere gübre döküyor, soğanları seriyor ve üzerine tekrar gübre döküyoruz. Toprakla örttükten sonra da suluyoruz.'

Yılmaz, tarlasında 13 işçinin çalıştığını ve 3 dönümlük alanın üç günde ekildiğini dile getirerek, '45 gün sonra çiçek açmaya başlıyor. Çiçek açma dönemi geçen yıl 15 Aralık'a kadar devam etti. Burası rakım olarak biraz daha yüksek, erken soğuyor, çiçek erken açıyor. Bunun ekimi zor ve zahmetli. Biz bunu gübreyle ektiğimiz için sürekli ot bitiyor. Otla mücadele etmek biraz zor oluyor. İki üç ayda bir işçilerimiz geliyor, bakım yapıyorlar. İşçilik maliyeti yüksek.' diye konuştu.

Bitkinin pazarlamasında sıkıntı yaşamadıklarını anlatan Yılmaz, 'Türkiye'den ve dünyanın birçok yerinden talep var. Safranbolu safranı olduğu için kolay satılıyor. Uzakdoğu'dan gelen oluyor, Arap turistler çok geliyor. Onlar tatlı tipi ürünlere çok meraklı oldukları için ilgi gösteriyorlar.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA