Filistinli Tutukluların Açlık Grevi

Filistin Esirler Heyeti Başkanı Karaki: 'Yüksek Adalet Mahkemesi, Filistinli tutuklular aleyhine aldığı kararlarla, radikal sağcı hükümetin, tutukluların öldürülmesi ve onlardan intikam alınması amacıyla hazırladığı planın temel parçası olduğunu ortaya koyuyor.'

Filistin Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki, İsrail mahkemesinin, açlık grevi yapan Filistinli tutukluların zorla beslenmesi kararına yapılan itirazı reddetmesinin 'tutukluların, mevzuata uygun bir şekilde açıkça öldürülmesi' anlamı taşıdığını belirtti.

Karaki, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail Yüksek Adalet Mahkemesinin, açlık grevi yapan Filistinli tutuklulara zorla gıda verilmesi kararına yapılan itirazı reddetmesine tepki gösterdi.

'Yüksek Adalet Mahkemesi, Filistinli tutuklular aleyhine aldığı kararlarla, radikal sağcı hükümetin, tutukluların öldürülmesi ve onlardan intikam alınması amacıyla hazırladığı planın temel parçası olduğunu ortaya koyuyor.' ifadesini kullanan Karaki, mahkemenin verdiği kararın, uluslararası topluma, tüm uluslararası antlaşmalara, sözleşmelere ve insan hakları anlaşmalarına vurulmuş bir darbe olduğunu kaydetti.

Tüm yerli ve yabancı insan hakları kurum ve kuruluşlarına seslenen Karaki, açlık grevi yapan tutukluların hayatının kurtarılması ve haklarında açıkça işlenen bu suçların durdurulması için acil müdahale çağrısında bulundu.

Karaki, ayrıca uluslararası topluma, içinde bulunduğu suskunluğa son verme ve İsrail'i bu kararından caydırmak için harekete geçme çağrısı yaptı.

Dün İsrail Yüksek Adalet Mahkemesinin, açlık grevi yapan Filistinli tutuklulara zorla gıda verilmesi kararına yapılan itirazı reddettiği bildirilmişti.

İsrail parlamentosu Knesset, geçen yıl açlık grevi yapan Filistinli tutuklu ve mahkumların 'zorla beslenmesine' imkan tanıyacak yasayı onaylamış, karar Filistinliler ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler, İsrail'in mahkumlara karşı ihlallerini ve 'idari tutukluluk' politikasını protesto için açlık grevi yapıyor.

'İdari tutukluluk' adı verilen uygulamaya göre, Filistinliler, istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, 'İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine' karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.
Kaynak: AA