Erciyes'in Eteklerinde Siyah 'Goji Beryy' Üretiyor

Kayserili bir girişimci, Erciyes Dağı'nın eteklerinde çikolata, doğal gıda, organik maske ve saç boyasında kullanılan siyah goji berry üretiyor Girişimci Atilla: 'Bitkiler koyulaştıkça genel olarak vitamin değerleri de artıyor. Siyah goji berry de çok faydalı' 'Siyah goji berrynin yurt dışındaki kilogram fiyatı 250 dolar. Bu türün fidanı daha araziye dikmeden saksıda meyve vermeye başladı'

ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Kayserili bir girişimci, Erciyes Dağı'nın eteklerindeki bin 350 rakımlı Becen Bağları'nda çikolata, doğal gıda, organik maske ve saç boyasında kullanılan siyah goji berry üretimi yapıyor.

30 yıldır orman mühendisliği yapan Zafer Atilla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 bin metrekare alanda ürünü organik olarak yetiştirdiğini söyledi.

Atilla, çalı bitkisi olan goji berrynin yüksek kesimlerde yetiştiğini, 2 bin 200 rakıma kadar çıkabilen soğuğa dayanıklı bir bitki olduğunu anlattı.

Bitkinin mayıs ayında çiçek açtığını, 5,5 ay boyunca meyve alınabildiğini kaydeden Atilla, çiçekleri ve meyvesiyle aynı zamanda bir peyzaj bitkisi olarak da kullanıldığını belirtti.

'Mutluluk meyvesi' olarak da anılan goji berrynin faydalarına değinen Atilla, şunları söyledi:

'Türkiye'de 4-5 yıldır gündemde olan bir bitki. Laboratuvarlarda yaptığımız analizde Türkiye'nin goji berrylerinin içerdiği değerlerin ithal olanlara göre daha yüksek olduğunu gördük. Toprağından, ikliminden, kireç yapısından olabilir. Goji berry atalarımızın zaten bildiği bizim yeni duyduğumuz bir bitki. İthal kuru meyvenin kilogramı 70 liradan, yerli kurunun kilogramı ise 100-200 lira arasında satılıyor.'

- Siyah goji berry üretimine başlandı

Atilla, dünyada 41 çeşit goji berry bulunduğunu, bunlardan siyah çeşidinde antioksidan düzeyinin çok daha yüksek olduğunu ve Türkiye'de henüz tanınmayan bu türü üretmeye başladıklarını anlattı.

Bu türü Türkiye'ye kazandırmayı hedeflediklerini dile getiren Atilla, şöyle konuştu:

'Bitkiler koyulaştıkça genel olarak vitamin değerleri de artıyor. Siyah goji berry de çok faydalı. Çikolata yapımında, doğal gıda maddesi kullanımında, organik maskelerde, saç boyalarında, tabletlerde kullanılıyor. Siyah goji berrynin yurt dışındaki kilogram fiyatı 250 dolar. Bu türün fidanı daha araziye dikmeden saksıda meyve vermeye başladı. Goji berry, arıcılar için de büyük nimet çünkü 5,5 ay çiçekli bir bitki. Goji berry balı dünyada Anzer balından sonra ikinci sırada yer alıyor.'

- 'Maalesef, bu üründe de hile yapanlar var'

Goji Berry Üreticileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Büyükberber de derneğin amacının Çin'den tonlarca ithal edilen bu bitkinin Türk çiftçisi tarafından üretilmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Bitkinin kolaylıkla Türkiye'de de üretilebildiğine dikkati çeken Büyükberber, 'Çiftçimiz ekonomik olarak kıymetli olan bu bitkiyi dikerek hem kendi ekonomilerine hem de ülkeye katkı sağlasın istiyoruz. Pancar dikeceklerine pek çok faydası ve pazarı olan bu bitkiyi dikmeleri ve bu konuda onlara öncülük etmek için derneği kurduk. Maalesef, bu üründe de hile yapanlar var. Organik olmayan şekilde üretimde ürünün içindeki değerler kayboluyor, azalıyor.' dedi.

Anavatanı Doğu Türkistan, Çin ve Tibet olan goji berry, taze, kuru meyve ve meyve suyu şeklinde tüketiliyor.
Kaynak: AA