Cargill'den Açıklama Açıklaması

'Şeker sektörüne yönelik yasal düzenlemeler ve reformlarda sektör temsilcilerimizle üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizi ifade ediyoruz'.

Küresel çapta gıda, tarım, finans, endüstriyel ürün ve hizmetler alanında faaliyet gösteren Cargill'in, şeker sektörüne yönelik yasal düzenlemeler ve reformlar konusunda sektör temsilcileriyle üzerilerine düşen sorumlulukları yerine getireceği bildirildi.

Cargill Türkiye'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'deki faaliyetlerine 1960 yılında başlayan, bugüne kadar Bursa/Orhangazi, Kocaeli/Gebze ve Balıkesir'de bulunan üretim tesisleriyle 300 milyon doların üzerinde yatırım yapan şirketin, yaklaşık 500 kişiye doğrudan olmak üzere tedarikçileri, bayileri ve müşterileriyle binlerce kişiye istihdam alanı yarattığı ve Türk ekonomisinin ayrılmaz bir parçası haline geldiği belirtildi.

Şirketin, Türkiye'deki 56 yıllık ticari geçmişinde tüm faaliyetlerini; yasalar, yerel değerler ve insana saygı çerçevesinde yürüttüğü ifade edilen açıklamada, 'Bugüne kadar hukuk dışı tek bir işlemi olmamasına rağmen şirketimiz, değişik dönemlerde bazı haksız iddia ve ithamlarla karşı karşıya kalmıştır. Tüm dünya gayet iyi biliyor ki pancar, mısır ve kamış, şeker üretiminin en temel ham maddeleridir. Ülke topraklarımız kamış üretimine elverişli olmadığı için 'pancar' ve 'mısır' şeker üretiminin temel tarımsal bileşenleridir. Pancar çiftçisi kadar mısır çiftçisi de bizim çiftçimizdir.' denildi.

Pancar çiftçisinin de mısır çiftçisinin de önemli olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Bunca yalan yanlış iddia ve ithamın içinde bizlere göre cevap verilmesi gereken tek husus bu noktadır. Pancar çiftçisini koruduğunu iddia edenlerin mısır çiftçisinin emeğini ayaklar altına alması içler acısı bir durumdur. Ayrıca, son günlerde basında yer alan 'Üretim Reform Paketi Şeker Kanunu Değişikliği' ile Cargill'i hedef alan ilgili yanlış haberler de bu duruma bir örnek teşkil etmektedir. Cargill, her alanda olduğu gibi şeker üretim pazarında da serbest piyasa şartlarının oluşturulmasına, düzgün rekabetin oluşmasıyla pazarda sağlıklı büyümenin gerçekleşeceğine, bunun sonucunda da tüketicilerin fayda göreceğine inanmaktadır.'

Bahse konu haberlerin bilindik çevrelerin, bu serbestleşmeden ve ekonominin gelişmesinden kaygı duyduklarının açık göstergesi olduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Uzun yıllar boyu halkımızı dünyanın en pahalı şekerine mahkum ederek, asılsız haberlerle, bilimsel ve teknolojik temellerden tamamıyla uzak hamasi sağlık söylemleriyle kamuoyu kandırılmaya çalışılmıştır. Bu uğraşların yıllar boyu yüksek şeker fiyatlarıyla edinilen haksız kazanımların kaybedilme korkusuyla ortaya konulan tepkiler olduğuna inanıyoruz. Bu anlamda şeker sektörüne yönelik yasal düzenlemeler ve reformlarda sektör temsilcilerimizle üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizi ifade ediyoruz.'

Kaynak: AA