Zeynel Bey Türbesi, Yeni Hasankeyf'e Taşınacak

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yapılan Ilısu Barajı nedeniyle taşınacak olan Zeynel Bey Türbesi ve çevresindeki çalışmalar sürüyor.

Zeynel Bey Türbesi, Yeni Hasankeyf'e Taşınacak
İlçe Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, Zeynel Bey Türbesi’nin kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çekerek, bu eserin taşınma sırasında dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Türbenin Akkoyunlular dönemine ait bir eser olduğunu kaydeden Kusen, “Anadolu topraklarının da tek eseridir. Bunun bir başka benzeri yapı yok. Taşıma projesi kapsamında taşınacak. Etüt çalışmaları başladı ancak taşıma çalışmaları daha başlamadı. Bununla beraber kalenin orta kapısı, El Rızık Camii minaresi, Sultan Süleyman Camii minareleri ve yamaç külliyesi gibi eserlerin de taşınması söz konusudur. Bu taşınma projesini yapanların her şeyi düşünmesi lazım. Ben bunu her zaman söylüyorum. Çünkü Türkiye’de ilk taşınacak eserlerden biridir. Zeynel Bey Türbesi çok narin bir yapıdır. Umarım elimizde kalmasın. Kaldığı zaman zarar gördüğü zaman dünyaya rezil olacağız. İlk olduğu nedeniyle nasıl taşınacağına dair bilgimiz yok. Ancak bize anlatılan içi köpükle sıkıştırılacak ve sağlamlaştırılacak. Raylı bir sistemle Yeni Hasankeyf’e taşınacak. Ama dediğimiz gibi eğer yıkılır ya da zarar görürse bizim için çok kötü bir olay olur” dedi.

Kaynak: İHA