'Yatırım Ve Kalkınma Hamlesine' Kalkınma Ajanslarından Destek

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine 4 yılda 62 milyar liralık kamu yatırımı yapılmasını öngören kalkınma hamlesi, Güneydoğu'daki kalkınma ajanslarında sevinçle karşılandı Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Maral: 'Bu potansiyelin harekete geçmesi bile bölgenin kültürel, sosyal ve ekonomik dokusunu değiştirecektir' Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Altındağ: 'Bölge için büyük bir fırsat, bunu çok önemsiyoruz'.

AZİZ ASLAN/HALİL İBRAHİM SİNCAR - Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı yatırım ve kalkınma hamlesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kalkınma ajanslarında sevinçle karşılandı.

Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) Genel Sekreteri Hasan Maral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım'ın 4 Eylül'de Diyarbakır'da açıkladığı ve Doğu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerine 2016-2020 döneminde 62 milyar liralık kamu yatırımı yapılmasını öngören 'Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Hamlesini' çok önemsediklerini söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi dolayısıyla yatırım ve kalkınma hamlesi paketinin açıklanmasında gecikme olduğunu belirten Maral, paketin 23 ili kapsamasından dolayı müthiş bir hamle olduğunu vurguladı.

Paketin birçok yatırım unsurunu içerisinde barındırdığını aktaran Maral, şöyle konuştu:

'23 ili kapsayan bu yatırım hamlesi kısa süre içerisinde etkisini gösterecek. Her yıl 8 ilde 10 fabrika kurulacak. Süreç tamamlandığında 800 bine yakın istihdam oluşacak. Teşvik paketinin destek verdiği ana unsurlarının dışında ilgili olabilecek kamu kurum ve kuruluşları bu konuda bilgilendirip geniş bir çarpan etkisi yaratmasını istiyoruz.'

- Yatırımcılar paketi bekliyordu

Şanlıurfa'da oluşturacakları 'Tekstil Adası'nda büyük ölçekli 25 fabrikanın kurulacağını vurgulayan Maral, girişimcilerin bu paketi beklediklerini aktardı.

Maral, Diyarbakır Tekstil Kent'in tüzel kişilik kazandığını ve hızlı bir şekilde çalışma programına dahil edilmesi için çalışmalara başlanıldığını ifade ederek, bu paket sayesinde tekstil kentin kısa sürede istihdam merkezi olacağını söyledi.

Diyarbakır Organize Sanayi bölgelerinin talebe cevap veremeyecek durumda olduğunu anlatan Maral, şunları kaydetti:

'Bu paket istihdam konusuna çok büyük katkı sağlayacak. Şanlıurfa ve Diyarbakır'da bir çağrı merkezi kültürü oluşmaya başladı. Çağrı merkezlerine 25 bin istihdam sağlanacak. Kısa sürede istihdam anlamında ciddi gelişmeler olacağını düşünüyoruz. Doğal olarak hem ihracat rakamlarına hem katma değerli üretime hem de orta ve üst ölçekli sanayi anlamında önemli artılar sağlayacaktır.'

- Bölgenin kaderi değişecek

Maral, yatırım hamlesiyle bölge illerinin kaderinin değişeceğine dikkati çekerek, 'Bu potansiyelin harekete geçmesi bile bölgenin kültürel, sosyal ve ekonomik dokusunu değiştirecek. Genç nüfus potansiyelinin istihdama yönlendirilmesi teröre indirilebilecek en büyük darbedir.' dedi.

- 'Yüzyılın projesi'

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ise yatırım hamlesinin hizmet sundukları Batman, Mardin, Şırnak ve Siirt için 'yüzyılın projesi' olduğunu söyledi.

Bölgede işsizliğin ulaştığı boyuta değinen Altındağ, paketle bölgedeki insanların iş ve aş sahibi olacağını belirtti.

Kalkınmanın artık yerelden başladığına işaret eden Altındağ, şöyle konuştu:

'Geçmiş yıllarda kalkınma yukarıdan aşağı doğru giderdi ancak şimdi kalkınma yerelden başlayacak. Aşağıdan yukarı çıkması çok doğru bir hamle. Dolayısıyla cazibe merkezi olarak bu bölge için büyük bir fırsat. Bunu çok önemsiyoruz. Devletimiz bir yanda güvenliği sağlamaya çalışırken bir yandan da yatırımlarına devam ediyor. Yatırımlara devam eden bir hükümetimiz var, bu bizim için önemli bir şanstır.'
Kaynak: AA