EXPO 2016'Da Tayland Krallığı Milli Günü Kutlamaları

EXPO 2016 Antalya’nın resmi katılımcıları arasında bulunan Tayland Krallığı’nın beş gün sürecek olan milli gün kutlamaları, resmi tören ve kültürlerini yansıttıkları birbirinden farklı etkinliklerle başladı.

EXPO 2016'Da Tayland Krallığı Milli Günü Kutlamaları
EXPO 2016 Antalya’nın resmi katılımcılarından olan Tayland Krallığı, sergi alanı içerisinde ‘milli gün’ kutlamalarını gerçekleştiriyor. Milli gün kutlaması için Antalya’ya gelen Tayland Krallığı Tarım ve Kooperatifler Bakanlığı Tarımsal Genişleme Bölümü Genel Müdürü Ülke Komiseri Olan Pituck, Tayland Krallığı Büyükelçisi Tharit Charungvat ve Taylandlı heyet, VIP binasında EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök tarafından karşılandı. Heyetler arası kısa bir görüşmenin ardından Tayland Ülke Komiseri Pituck, EXPO 2016 Antalya ziyaretçi defterini imzaladı. Karşılıklı hediye takdiminin yapıldığı buluşma sonrasında heyet ve beraberindekiler, resmi tören için küçük amfi tiyatroya geçti. Tayland ve Türkiye’nin milli marşlarının çalınmasıyla başlanan törende ilk olarak kürsüye, Tayland Krallığı Tarım ve Kooperatifler Bakanlığı Tarımsal Genişleme Bölümü Genel Müdürü Ülke Komiseri Olan Pituck çıktı.

EXPO 2016 Antalya’ya katılmanın Tayland’ın bahçecilik değerlerini, kültürünü ve geleneklerini uluslararası tanıtım imkânı sağladığını belirten Olan Pituck, “Geleneksel Tayland evi, Tayland kültürü, misafirperverliği ve yaşam tarzını yansıtacak şekilde bahçesinin ortasına kurulmuştur. Ziyaretçileri ‘yeşil nesiller yetiştirme’ sloganıyla davet etmektedir. Bunun yanı sıra kurutulmuş meyve ve sebzeler, şifalı bitkiler, kurutulmuş orkideler, SPA ve çeşitli dekoratif ürünler de sergilenmekte ve Tayland turizmi ile ilgili bilgi alma fırsatı bulunmaktadır” dedi.

EXPO 2016 sona erdiğinde Tayland bahçesi ve geleneksel Tayland evinin iki ülkenin yakın ve dostane ilişkilerinin bir simgesi olarak sergi alanında kalacağını belirten Pituck, “Tema, ‘çiftlikten sofraya’ gelen tarım ve bahçecilik ürünlerinin ve sürdürülebilir yaşamın önemini anlatmayı amaçlıyor. Ziyaretçiler bu hafta boyunca Tayland kültürünü tanıyıp yerel lezzetleri tadabilirler” ifadesini kullandı.

Bir ülkedeki çiçek sanatçılığının ülkenin kültürel derinliğini ve seçkinliğini gösteren öğeler olduğunu söyleyen Büyükelçi Erdoğan Kök ise, “Tayland’ın EXPO 2016’ya katılması bizim için ayrı bir önem taşımaktadır. Taylandlı dostlarımıza bu zarifçe tasarlanmış modern ve güzel bahçeyi çiçeklerin zarafeti ile buluşturdukları için içtenlikle teşekkür ederim. Tayland bahçesi açıldığından bu yana ziyaretçilerin ilgi odağı oldu” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Tayland Krallığı’nın kültürünün yansıtıldığı dans performansı, küçük amfi tiyatrodaki ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Geleneksel Tayland drama performansı olan Khon: Rama and Thotsakan in Combat, Laela Mak Geep ve Cock Fighting isimli danslar, izleyicilerden tam not aldı. Gösteri sonrasında ‘Bereket Seremonisi’ için EXPO 2016 sergi alanında bulunan Tayland ülke bahçesine geçildi. Şemsiye boyama, meyve sebze oymacılığı, mutfak şovları, Tayland’a özgü atıştırmalıklar, meyve sebze ve yiyecek içeceklerin tadımının yapıldığı seremonide ayrıca Thai masajının tanıtımı gerçekleştirildi.

Tayland’ın vitrinini EXPO 2016 Antalya’da yansıtmaya çalıştıklarını belirten Tayland Krallığı Büyükelçisi Tharit Charungvat, “Kendi medeniyetimizi Türk dostlarımıza birçok yönüyle tanıtma fırsatı veriliyor. Tayland’da yapılıp gelen bu pavilyonun da burada olması, ki kalıcı bir hediye olarak burada olacak, Tayland ile Türkiye arasındaki dostluğu sembolize ediyor. EXPO bir gün bitecek ama bizim bıraktığımız Tayland evi hep burada olmaya ve bizi temsil etmeye devam edecek” dedi.



"TAYLAND HER ZAMAN TÜRK HÜKÜMETİNİN YANINDA"

Tayland-Türkiye ilişkilerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından da öncelere 2. Sultan Abdülhamit dönemine dayandığını belirten Büyükelçi Charungvat, “Türkiye en popüler destinasyonlar arasında bulunuyor. İki ülke arasında gelecekte daha da iyi ilişkiler olacağına inanıyorum. Türkiye çok yakın zamanda bir darbe girişimi yaşadı. Ama şunu söylemek isterim ki Tayland her zaman Türk hükümetinin yanındadır. Siz bizim dostlarımızsınız. Bazı sorunlarınız olduğunu biliyoruz. Sizler için en iyi olanını diliyoruz. Sizi elimizden geldiğince desteklemeye gayret edeceğiz. Cesaretleri için Türk insanını kutlamak isterim. Bu yeni bir tarih. Herkesi kutlarım” ifadesini kullandı.

(İHA
Kaynak: İHA