Efsane Gemi Seferihisar'da

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace’in Rainbow Warrior isimli gemisi Seferihisar’a geldi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Güneşe yelken aç” sloganıyla güneş enerjisi projeleri için yola çıkan Greenpace ekibine ilçede uyguladıkları yenilenebilir enerji projelerini ve tarım çalışmalarını yerinde gösterdi ve başlattıkları enerji seferberliğiyle ilgili bilgiler verdi.

Efsane Gemi Seferihisar'da
Dünyaca ünlü Rainbow Warrior isimli gemi Seferihisar’a demirledi. Rainbow Warrior 10-11 Eylül tarihlerinde Sığacık Körfezi’nde kalacak ve ziyaretçilere açık olacak. “Güneşe yelken aç” sloganıyla güneş enerjisi çalışmalarını destekleyen Greenpeace, 1 milyon güneş enerjili ev projeleri kapsamında Türkiye’de çeşitli ziyaretler ve çalışmalar yapacak. Türkiye’deki diğer Cittaslow’larla da (sakin şehir) buluşacak Greenpeace, Türkiye’nin ‘sakin şehir başkenti’ Seferihisar’da diğer Cittaslow’lar Şavşat ve Halfeti’li yetkililerle de bir araya geldi. Ekibi misafir eden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Turgut köyündeki lavanta tarlası, karakılçık buğdayından ürettikleri Ata Ekmeği, belediyeye kurdukları fotovoltaik enerji sistemi, yerli tohumu çoğalttıkları Can Yücel Tohum Merkezi’ni gezdirdi. Rainbow Warrior gemisini de ziyaret eden Başkan Soyer, Greenpace üyeleri ve diğer sakin şehirlere, başlattıkları enerji seferberliğiyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

“Bizimle buluşmaları heyecan verici”

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Greenpeace’in Seferihisar’a gelmesi büyük heyecan ve gurur veriyor, üstelik cesaretimizi artırıyor. Çünkü aynı yolda yürüyoruz. Aynı şekilde ’güneşi daha çok kullanmak için neler yapabiliriz?’ diye kafa yoruyoruz. Greenpeace gibi bir dünya markasının, büyük bir gücün Seferihisar’la buluşması ve Seferihisar Belediyesi’ne destek vermesi çok değerli. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Bugün kendilerine yaptığım sunumda enerji seferberliğimizi anlattım. Seferihisar’ın kurtuluşunun buradan geçtiğini biliyoruz ve 11 Eylül kurtuluş şenliğimizde bu konuyla ilgili müjdeli haberler paylaşacağız” dedi.

"Ülkemizin güneş potansiyeli çok yüksek"

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Duygu Kutluay, projeleri ve Seferihisar ziyaretleri için şunları söyledi: "Greenpeace ekibi olarak Rainbow Warrior’la bir Ege turuna çıktık. Ülkemizin en büyük hazinesi olan güneş enerjisine dikkat çekmek istiyoruz. Ülkemizin güneş potansiyeli çok yüksek, bunun için turizmcilerle buluştuk bugün de Seferihisar Belediyesi’nin öncülüğünde sakin şehirlerle buluştuk. Güneş enerjisi kullanarak tüketilen yerde elektriği üretebileceğimizi düşünüyoruz.”

"Türkiye enerji konusunda dönüm noktasında"

Seferihisar Belediyesi’nin çalışmalarını önemsediklerine de vurgu yapan Kutluay, “Bu, istihdam oluşturacak, enerji bağımsızlığına katkıda bulunacak bir iş. Enerji açısından Türkiye dönüm noktasında. Türkiye ya eski kirli teknolojilere yatırım yağmaya devam edecek ya da doğal hazinesinin farkına vararak dünyada lider, öncü olacak. Bu açıdan Seferihisar Belediyesi bizim için önemli. Dünyanın dört bir yanında örneklerini görüyoruz, belediyeler öncü olabiliyor, hükümetlerin önünde olabiliyor. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de bu konuda çok iddialı hedefleri var. Biz de onu destekliyoruz. İnşallah sakin şehirleri güneş şehirleri olarak da göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA