Bayramda Da Diş Sağlığı Unutulmamalı

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Efes: ''Bayram denilince akla ilk olarak şeker geliyor. Şeker dişlerin çürümesine neden olan bir faktördür. Toplumuzun en büyük ağız ve diş sağlığı sorunu çürükle başlıyor' 'Bayramda kendimizi rahatsız hissedecek kadar çok yememeye özen göstermeliyiz. Ağız diş sağlığı açısından da önemli olan yedikten sonra ağzımızı suyla çalkalamak ve mümkün olduğunda dişlerimizi fırçalamak'

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Begüm Güray Efes, bayramda da diş sağlığını ihmal etmemek gerektiğini söyledi.

Efes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda oluşabilecek diş sorunları için dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Bayram denilince akla ilk olarak şeker geldiğini ifade eden Efes, ''Şeker dişlerin çürümesine neden olan bir faktördür. Toplumuzun en büyük ağız ve diş sağlığı sorunu çürükle başlıyor. Biz birey olarak çürüğe gerekli olan önemi vermiyoruz. Bunun nedeni de çürüğün bulaşıcı bir hastalık olduğunu bilmememizden kaynaklanıyor.'' dedi.

Bayramlarda sık sık şeker ve tatlı tüketilebildiğini aktaran Efes, şöyle devam etti:

''Hem kendi evimizde hem de ziyarete gittiğimiz evlerde bize ikramlar oluyor. Çoğunlukla tatlılar, börekler, dolmalar, çikolatalar ve Kurban Bayramı'nda dolayı da et ikramı oluyor. Sürekli yeme alışkanlığımız midemizin çok fazla dolmasına, beslenme şeklimizin değişmesine, midenin bunu sindirme gücünün azalmasına neden oluyor. Normal şartta sindirebildiğimiz besinin daha fazlası geldiği zaman mide bunu sindiremiyor ve kimi zaman bu durum mide asidinin ağza gelmesine neden oluyor. Mide asidinin sıklıkla ağızda bulunması ise başka bir diş sağlığı soruna yani diş erozyonuna neden oluyor. Bundan dolayı kendimizi rahatsız hissedecek kadar çok yememeye özen göstermeliyiz. Ağız diş sağlığı açısından da önemli olan yedikten sonra ağzımızı suyla çalkalamak ve mümkün olduğunda dişlerimizi fırçalamak.''

Efes, etin diş sağlığına doğrudan zararlı olduğuyla ilgili bilimsel bir çalışmanın yapılmadığını ve etin çürük yapmayan besin grubunda girdiğini belirterek, ''Bununla birlikte dişlerin yüzeyinde herhangi besin artığının kalmaması gerekiyor. Et tüketimin ardından ağzın ve dişlerin iyi bir şekilde temizlenmesi lazım.' diye konuştu.

Kaynak: AA