Balkanlardan Kurban Bayramı Mesajı

Balkan ülkelerinin İslam Birliği başkanları, tüm Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutladı.

Balkan ülkelerinden Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Kosova ve Arnavutluk'taki İslam Birliği başkanları, Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutladı.

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, başkent Saraybosna'da yaptığı açıklamada, bugün milyonlarca Müslümanın Arafat Vakfesi'nde bir araya geldiğini belirterek, 'Yarınki Kurban Bayramı'nı namaz ve kurbanla idrak edeceğiz. Camilerimiz inananlarla dolup taşarken, yüreklerimiz de mutlulukla dolacak.' dedi.

İnsanların kendi yaptıklarından sorumlu olduklarına işaret eden Kavazovic, kurbanın insanları birbirine yakınlaştırdığını kaydetti. Kavazovic, bayramın bu hisler içerisinde idrak edilmesi temennisinde bulundu.

Sırbistan İslam Birliği Başkanı Sead Nasufovic, başkent Belgrad'daki Bajraklı Camisi'nde yaptığı açıklamada, Allah'a yakın olmak için Allah adına kurban kesimlerinin gerçekleştirileceğini söyleyerek, 'Tüm Müslümanların bayramını kutluyorum. Allah hepimize sağlık, başarı ve mutluluk nasip etsin. Dünyada barış ve dayanışmanın hüküm sürmesini temenni ediyorum.' diye konuştu.

Hırvatistan İslam Birliği Başkanı Aziz Hasanovic de Irak, Suriye, Afganistan ve dünyanın birçok yerinde insanların çığlıklarının acı verdiğini dile getirerek, 'Bu ülkelerde olanlara duyarsız kalmamalıyız. Müslümanlara, masum insanlara yapılan terör ve zulümlere sessiz kalmayalım.' değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada devam eden çatışmaları kınama çağrısında bulunan Hasanovic, 'Bunlar İslam değildir. İslam'ın kötü amaçlar için kullanılmasına izin vermeyelim. Birbirimize yardım edelim.' ifadesini kullandı.

- 'İslam'ı kucaklamalı ve iletmeliyiz'

Makedonya İslam Birliği Başkanı Suleyman Recepi de düzenlediği basın toplantısında, inananların düşmanlıkları bir tarafa bırakmaları gerektiğinin altını çizerek, herkesin birbirine ve fakirlere yardım eli uzatması çağrısında bulundu.

Allah'ın, kullarından samimiyet, sevgi ve hayır beklediğini anlatan Recepi, 'Bu İslam demektir ve sadece bu İslam'ı kucaklamalı ve iletmeliyiz. Her inananın bu dünyada bir görevi vardır. Sevgiyi yansıtmakla tüm insancıl yollar açılabilir.' dedi.

Balkanların en küçük ülkesi Karadağ'ın İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzic, başkent Podgorica'da yaptığı açıklamada, bu bayramın birlik ve beraberlik içerisinde geçmesini dileyerek, 'Allah katında inananlar en soylu insanlardır. New York, Paris ve Ankara'da hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum.' diye konuştu.

Kosova İslam Birliği Başkan Yardımcısı Reşat Meciti, yayımladığı bayram mesajında, bayramın eşitlik, adalet, birlik, dayanışma, yardımlaşma ve fedakarlık duygularını beraberinde getirdiğini ifade etti.

Kurban kesmenin kan dökme anlamına gelmediğini belirten Meciti, 'Tüm vatandaşlara daha insancıl, dayanışma ve merhamet içerisinde hoşgörülü davranmaları ve ihtiyacı olanlara yardım etmeleri çağrısında bulunuyorum.' ifadelerini kullandı.

Arnavutluk Müslüman Topluluğu Başkanı Skender Bruçay da Kurban Bayramı'nın Allah’a fedakarlık ve samimiyetin sembolü olduğunu söyleyerek, “Müslümanlar kurban keserek ve ihtiyacı olanlarla dayanışma içinde olarak bağlılıklarını göstermekte. Bayramların önemi kalpleri sevindirmek, sofralar kurmak, dost eli uzatmak ve yakınlarımızı ziyaret etmektir.' dedi.
Kaynak: AA