'Umuda' Yürürken Mayına Bastılar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarken mayın patlaması sonucu yaralanan ve Türkiye'de tedavi edilen Suriyeli belediye başkanı ile oğlu, ailenin diğer fertleriyle buluşacakları günü bekliyor Ebu Kamal Belediye Başkanı Ali: 'Bayram sonrasında tamamen iyileşince Kuveyt'teki eşim ve diğer çocuklarımla bir araya gelmek istiyoruz'.

İZZET MAZI - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarken mayın patlaması sonucu yaralanan ve Türkiye'de tedavi edilen Suriyeli belediye başkanı ile oğlu, ailenin diğer fertleriyle buluşacakları günün hayalini kuruyor.

Suriye'de yaklaşık 5,5 yıldır süren iç savaşta yüz binlerce kişi hayatını kaybederken, milyonlarca kişi de komşu ülkelerde sığınmacı olarak yaşamaya başladı.

Daha iyi koşullar için çıktıkları umut yolculuğunun bedelini kimi zaman yaşamlarıyla bazen de vücutlarına isabet eden şarapnellerin izleriyle sürdüren Suriyelilerden biri de ülkesinden son ana kadar ayrılmak istemeyen bir belediye başkanı.

Deyrizor kentine bağlı Ebu Kamal'ın belediye başkanlığını 2007'den beri sürdüren avukat Feyz Ali, eşi ve 3 çocuğunu güvenlik gerekçesiyle birkaç ay önce Türkiye üzerinden Kuveyt'e gönderdi. Kendisi ve 2 çocuğu ise ilçeyi terk ederek karayoluyla Rakka'ya ilerledi.

Terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki ilçeden geçmeye çalışırken El-Bab yakınlarında mayın patlaması sonucu gruptan bir kişi olay yerinde hayatını kaybetti. Kendisi ve 6 yaşındaki oğlu Hamed ise vücutlarına isabet eden şarapnelle yaralandı.

Muhaliflerin yardımıyla Türkiye sınırına getirilen ve ambulanslarla Kilis Devlet Hastanesine sevk edilen baba oğul, tedavilerinin ardından sağlığına kavuştu.

Türk doktorlarının yardımıyla hayata yeniden dönen belediye başkanı Ali ile oğlu, bayram sonrası eşi ve diğer çocuklarına kavuşmayı planlıyor.

- Umut yolculuğu kabusa dönüştü

Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin özgürleşeceğine olan inancını yitirmediği için bugüne kadar başka bir ülkeye gitmeyi düşünmediğini söyledi.

Ülkede her geçen gün işlerin kötüye gitmesi üzerine 9 yıldır sürdürdüğü görevini haziranda devrederek umut yolculuğuna çıktığını ifade eden Ali, şunları kaydetti:

'DAEŞ'in kontrolündeki Rakka'dan geçip El-Bab kasabası yakınlarındaki Tefria köyüne geldik. 10 kişiydik, 20 kilometreyi yaya gittik. Daha sonra bir köye ulaştık, girişe topraktan duvar şeklinde set çekmişler, orada muhalif askerlerin araçlarını gördük. Bizi yanlarına çağırdılar. Onlara doğru giderken yanımdaki bir genç mayına bastı ve olay yerinde öldü. Hamed ve ben yaralanmıştık. ÖSO askerleri bizi Esselame Sınır Kapısı'na götürdü. Oradan da Kilis'e geldik.'

Türkiye'de kendileriyle çok ilgilenildiğini, ağır yaralı oğlunun hayatta kalması için doktorların çaba harcadığını anlatan Ali, 'İkimiz de kısa sürede iyileştik. Doktorlara ve Türk yetkililere teşekkür ederim. Bayram sonrasında tamamen iyileşince Kuveyt'teki eşim ve diğer çocuklarımla bir araya gelmek istiyoruz.' diye konuştu.

Kilis Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mustafa Tuşat ise babanın önemli bir sorunu olmadığını ancak 6 yaşındaki Hamed'in patlamanın etkisiyle iç organlarının zarar gördüğünü belirtti.

Tedaviye olumlu yanıt veren Hamed'in hızla iyileştiğini ifade eden Tuşat, 'Çocuğu tedavi ettik, ayrıca psikolojik destek verdik. Sağlık durumu iyi. Bayram sonrası taburcu edebiliriz.' dedi.
Kaynak: AA