Özbekistan'da Kurban Bayramı'na Doğru

Çarşılarda bayram alışverişinin arttığı ülkede, kurban pazarlarında hareketlilik yaşanıyor.

Özbekistan'da Kurban Bayramı yaklaşırken çarşılarda bayram alışverişi arttı, kurban pazarlarında hareketlilik başladı.

Başkent Taşkent yakınlarındaki çevre yolu kenarı, adeta kurban pazarına dönüştü. Ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen satıcılar getirdikleri küçük ve büyükbaşları satmaya çalışırken, vatandaşlar da yol kenarında oluşturulan pazara büyük rağbet gösteriyor.

Satıcılar ile kurbanlık satın almak isteyen vatandaşlar arasında yapılan sıkı pazarlıkların ardından, vatandaşlar satın aldıkları kurbanlıkları araçlarına yerleştirerek, pazar yerinden ayrılıyor.

Bayram hazırlıkları sürerken, özellikle birlikte ilk bayramlarını yaşayacak yeni evli çiftlerin, kendilerini kutlamak üzere gelecek misafirleri ağırlayacakları için daha çok alışveriş yaptıkları görüldü.

- Bayramlarda 'gelin selamı' ve 'Fatiha'

Özbekistan'da Ramazan ve Kurban Bayramı'nda 'gelin selamı' ve 'Fatiha' adeti yaşatılıyor.

Özbek kızı, gelin olduktan sonra ilk bayramda ziyaretine gelenleri, başının üzerine attığı beyaz bir yazmanın her iki ucundan tutup, yüzünü gösterecek şekilde yukarı kaldırarak ve eğilerek selamlıyor. Konuklar da geline 'çok yaşa', 'mutluluğun daim olsun', 'Allah bir yastıkta kocatsın' şeklinde iyi dileklerde bulunuyor.

Özbekistan'da, bayramda kabir ziyaretlerinin yanı sıra yaşatılan 'Fatiha' adetine göre de bayram öncesi cenazesi olan aileler sofra kuruyor. Cenaze evini bayramda bir kez daha ziyaret edenler de sofraya oturup, hayatını kaybeden kişinin ruhuna Fatiha okuyor.

Kaynak: AA