'Kosova'dan Türkiye'ye, Demokrasiye Selam Paneli'

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Yağcılar: 'Türkiye'yi, anavatanımızı destekledik. Darbe girişimine hayır dedik, demeye devam ediyoruz. Bizler de meydanlara çıktık, darbe girişimini lanetledik. FETÖ terör örgütünü kınadık, kınamaya devam ediyoruz' 15 Temmuz Şehitleri Belgeseli'nin gösteriminin ardından Prizren'deki tarihi köprüye gelen davetliler, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri anısına gökyüzüne yüzlerce balon bıraktı

Kosova’nın güneyindeki Prizren şehrinde, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) tarafından Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi iş birliğinde 'Kosova'dan Türkiye'ye, Demokrasiye Selam Paneli' düzenlendi.

Prizren Kültürevi'ndeki panele, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Priştine Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Ülker, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Türkiye'nin Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka, KDTP Milletvekili Müferra Şinik ile Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe ve çok sayıda davetli katıldı.

Panelin açılışında konuşan Yağcılar, Kosova Türk toplumu adına Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında şehit düşenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, 'Türkiye'yi, anavatanımızı destekledik. Darbe girişimine hayır dedik, demeye devam ediyoruz. Bizler de meydanlara çıktık, darbe girişimini lanetledik. FETÖ terör örgütünü kınadık, kınamaya devam ediyoruz.' dedi.

Türkiye'de 15 Temmuz akşamı atılan her kurşunun Kosovalı Türkleri de yaraladığını ifade eden Yağcılar, güçlü Türkiye'nin güçlü Balkanlar anlamına geldiğine vurgu yaptı.

Priştine Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Ülker de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Halkın üstüne hiçbir güç kabul etmiyorum' sözlerini anımsatarak, “Darbe girişimine onurlu bir duruş sergileyen herkesi buradan saygı ve sevgiyle anıyoruz. Şehit olmuşlara rahmetler diliyoruz, onlar sonsuza dek bizim kalbimizde ve gönlümüzde yaşayacaklar.' diye konuştu.

KDTP olarak düzenledikleri bu panelin dostluk, demokrasi ve dayanışmayı temsil ettiğini söyleyen Ülker, hem Türkiye'ye selamlarını göndermek hem de FETÖ'nün darbe girişimini kınamak amacıyla toplandıklarını belirtti.

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ise Türkiye’nin gücünün milletin birliğinde ve dayanışmasında olduğuna vurgu yaparak, Türkiye’nin hem FETÖ hem de dini istismar eden diğer örgütlere karşı mücadelesine devam edeceğini ifade etti.

- Prizren'deki köprüden demokrasi mesajı

Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, 'Darbeler ve 15 Temmuz Terörist Darbe Girişimi' konulu oturumda, 15 Temmuz'da Türk askerini ve ordusunun kullanılmak istenmesini güçlü olmalarına bağlayarak, günümüze kadar yapılan darbelerde dış güçlerin rolüne dikkati çekti.

Türkiye'nin, 'onların' istediği şekilde yönetilmediği ve bu sebeple yıkılmak istenildiğini belirten Karatepe, “Birileri Türkiye’nin son dönemdeki atılımlarını, vesayet rejiminden kurtulup halkın seçtiği iktidar tarafından yönetildiğini ve bunun kolay kolay değişmediğini gördü. Nasıl ederiz de bunu değiştiririz diye düşündüklerinde, çözüm hazırdı, askeri kullanmak.' değerlendirmesinde bulundu.

Karatepe, ihanetin Türkiye Ordusu tarafından değil aksine Türkiye düşmanlarının piyonu olan 'sahtekarın' talimatıyla yapıldığının altını çizdi.

Panel kapsamında ayrıca, “15 Temmuz Şehitleri Belgesel Filmi”nin gösterimi yapıldı. Panel sonunda, Prizren'deki tarihi köprüye gelen davetliler, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri anısına gökyüzüne yüzlerce balon bıraktı. Tarihi köprüden, Türkiye ve dünyaya dostluk, dayanışma ve demokrasi mesajı gönderildi.
Kaynak: AA