Kıbrıs Müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, ara bölgede bir araya geldi Cumhurbaşkanı Akıncı: 'Bu ortak hedef de artık kanaatimce ete kemiğe ve tarihe bürünmüştür. O da bu yıl sonuna kadar bir çözümü artık bu adaya getirmektir' 'Kıbrıs sorununun çözümünü yıl sonuna kadar başarabilmeyi ümit ediyorum. Öyle inanıyorum ki bu işe taraf olan diğer tarafların da hedefi budur. Arzuları budur. O halde var gücümüzle bunu sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz'

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta devam eden yoğunlaştırılmış müzakere sürecine ilişkin, ortak hedefin artık ete kemiğe ve tarihe büründüğünü belirterek, 'O da bu yıl sonuna kadar bir çözümü artık bu adaya getirmektir.' dedi.

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık dört saat süren görüşmede, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

Akıncı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümünü yıl sonuna kadar başarabilmeyi ümit ettiğini belirterek, 'Öyle inanıyorum ki, bu işe taraf olan diğer tarafların da hedefi budur. Arzuları budur. O halde var gücümüzle bunu sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Görüşmede, yönetim ve güç paylaşımı başlığında henüz uzlaşı sağlanamayan ya da yakınlaşmış olduğu halde yine de ayrılıkların bulunduğu bazı başlıkları ele aldıklarını söyleyen Akıncı, bazı konularda yeni anlayış birliğinin sağlandığını fakat tamamlanması gereken bir kaç hususun bulunduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, yönetim başlığının yanı sıra mülkiyet başlığında da var olan ayrılık noktalarıyla ilgili çarşamba yapılacak liderler görüşmesinde ele alacaklarını belirterek, asıl hedefin ortak bir açıklama metni hazırlayıp bunu kamuoyuyla paylaşmak olduğunu vurguladı.

- Yeni ilerlemeler, yeni uzlaşmalar sağlandı

'Bugün, az da olsa yeni ilerlemeler, yeni uzlaşmalar sağlandığını söyleyebilirim' diyen Akıncı, şöyle devam etti:

'Dolayısıyla çalışmalar olumlu çerçevede devam ediyor. Bu süreci birlikte yürüttüğümüz Anastasiadis, temkinli iyimserlik söyleminde bulunuyor son zamanlarda. Evet, hepimizin temkinli iyimserlik olmasında yarar var. Ama temkinli olurken, iyimserlik de var. Çünkü bir ortak hedef var. Bu ortak hedef de artık kanaatimce ete kemiğe ve tarihe bürünmüştür. O da bu yıl sonuna kadar bir çözümü artık bu adaya getirmektir. Belki Rumların bizden beklentileri var ama bizim de onlardan beklentilerimiz var. Biz de onlardan gerçekçilik ve makuliyet sınırları içerisinde bu sürecin devamını getirmelerini bekliyoruz. Eğer bu çerçevede makul olunursa, beklentiler gerçekçi düzeyde tutulursa, anlaşmamak için çok ciddi bir neden olamayacaktır. Bugün yararlı bir görüşme daha oldu. ileriye doğru bir mesafe daha alındı. 14 Eylül toplantısını sizlerle paylaşacağız ve ondan sonra da muhtemelen 20 Eylül’de New York’a hareket etmiş olacağız.'

- “Dönüşümlü başkanlık konusunda bi̇r uzlaşma söz konusu deği̇l”

Bir gazetecinin, “Bu yakınlaşmalar arasında dönüşümlü başkanlık var mı? sorusu üzerine Akıncı, “Dönüşümlü başkanlıkla ilgili var olan tavırlar biliniyor. O konuda radikal bir değişiklik yoktur. O konu bizim için politik eşitliğimizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Dolayısıyla bugün için herhangi bir uzlaşma söz konusu olmasa da gelecekte olması gerektiğini çok açık ve net bir şekilde her vesileyle izah ediyoruz. Bugün o konuda herhangi bir uzlaşma söz konusu değil.” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta olası bir çözüm sonrası 'Birleşik Kıbrıs Federasyonu'nun' eş zamanlı referandumlarda onaylanmasının neticesinde ortaya çıkacağını belirterek, 'Federal Anayasa, Birleşik Kıbrıs Federasyonu’nun eşit statüde iki kurucu devletten oluşacağını saptayacaktır. Federasyonun iki kesimli, iki toplumlu niteliği ve AB’nin üzerine kurulduğu ilkeler, adanın genelinde muhafaza altına alınacak ve bunlara saygı gösterilecektir.' diye konuştu.

- “Çözülmesi̇ gereken önemli̇ başlıklar var”

Müzakerelerde şu ana kadar önemli ilerlemeler sağlandığını, bunu iki tarafın da kabul ettiğini ifade eden Akıncı, şunları kaydetti:

'Çözülmesi gereken önemli başlıklar var. Hem o başlıklarda, hem de mülkiyette de. Dönüşümlü başkanlık konusu halen çözümlenmiş değildir. Diğer iki başlıkta da bir genel fikir teatisinde bulunuldu. Onların da çözülmesini sağlamamız lazım. Ama şu tespiti yapmak yanlış olmaz. Bu müzakereler tarihinde, başkalarının hazırlayıp, bunu alın da oylamaya götürün dediğinin dışında, ilk defa Kıbrıslıların kendilerinin bu kadar detaylı bir şekilde uzlaşa uzlaşa bir yolu yürüdükleri olmamıştır. Şimdiye kadar Kıbrıslıların kendilerinin ilerledikleri en ileri noktadayız. Ancak yeterli mi? Hayır, henüz o noktada değiliz. Yıl sonuna kadar bunu başarabilmeyi ümit etmekteyim. Öyle inanıyorum ki, bu işe taraf olan diğer tarafların da hedefi budur. Arzuları budur. Bize bunu söylüyorlar. O halde var gücümüzle bunu sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.”

- Kış saati uygulamasının kaldırılması

KKTC'de kış saati uygulamasının kaldırılmasına da değinen Akıncı, “Bunun neden gerekli olduğu noktasında düşündüğünüzde, Rum tarafıyla olan ilişkiden çok daha fazlasının Türkiye ile olmasının getirdiği bir sonuç oluyor. Bize uçaklar bir tek yerden geliyor. Onun saatlerinin şaşması, ekonomide borsasından kurlarına, kurlarının değişimine kadar bu iki tarafın ilişkisi o kadar iç içe geçmiştir ki onun saat dilimini yaşama geçirmeyi çok normal bir işlem gibi gördü hükümet. Böyle olmasını ben tercih eder miyim, hayır. Benim tercihim, Kıbrıs’ta federal bir yapı kuracağımız bu adada elbette aynı saat dilimi içerisinde olmamız daha akıl işidir. Çünkü biz Türkiye’nin bir vilayeti değiliz. Biz ayrı bir varlığız ve Kıbrıs’ta bir çözüm hedefimiz var. Ancak bu pratik nedenlerden bu sonucun doğduğunu da görebiliyorum.' şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler yoğun şekilde devam ediyor.

Kaynak: AA